Osakeanalyysit

Outokummulla vaisut näkymät – mutta houkutteleva arvostustaso

Outokumpu onnistui kaventamaan tappioitaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Odotettua heikommasta lähiajan näkymien ohjeistuksesta huolimatta analyysitalo Inderes nostaa Outokummun suositusta.

Ruostumattoman teräksen maailmanlaajuinen kysyntä laski vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen aikana 1,2 prosenttia vuoden 2012 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna, Outokumpu kertoi tulostiedotteessaan.

Outokummun terästoimituksen laskivat edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, johtuen heikosta taloustilanteesta sekä Outokummun ensimmäisellä neljänneksellä toteuttamista hinnankorotuksista.

Ruostumattoman teräksen keskimääräinen markkinahinta laski 5,6 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Silti Outokumpu pystyi nostamaan ruostumattoman teräksensä hintoja Euroopassa, joskaan ei täysin tavoitteiden mukaisesti.

Outokummun tappio kaventui vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä -77 miljoonaan euroon. Syynä tappioiden pienenemiseen olivat yhtiön mukaan pääasiassa toimitusmäärien kasvu, kustannussäästöt, aiempaa korkeammat hinnat sekä ferrokromituotannon käyttöönotto

Outokumpu pitää ennallaan odotuksensa vaimeasta vuoden ensimmäisestä puoliskosta ja odottaa liikevaihdon paranevan vuoden 2013 jälkipuoliskolla. Yhtiö odottaa vuoden 2013 toisen neljänneksen operatiivisen tuloksen olevan samalla tasolla tai hieman heikompi kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Outokummun ohjeistus oli pettymys analyysitalo Inderesille, sillä Inderes odotti tuloksen kääntyvän jo ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen hitaalle nousukäyrälle.

Tästä huolimatta Inderes nosti Outokummun suosituksen tasolle ”lisää” (aiemmin ”vähennä”), syynä lähinnä osakkeen alhainen arvostustaso.

”Perustelemme muutosta näkemyksessämme yhtiön tase- ja volyymiperusteisella arvostuksella, joka on jo erittäin matala P/B-luvun ollessa ja P/S-luvun~0,1. Korostamme, että yhtiön riskiprofiili on todella korkea tuloskäänteen viipymisen ja heikon rahoitusaseman takia, johon tosin Ternin lähestyvä pakkomyynti antaakin ainakin väliaikaista helpotusta. Siksi suosittelemme Outokumpua ainoastaan erittäin kylmäpäisten sijoittajien korkean riskin salkkuun”, Inderes perustelee Nordnetin aamukatsauksessa.

Outokummun kurssi on kokenut kovia viime vuosina. Viiden vuoden aikana yhtiön markkina-arvosta on häipynyt 93 prosenttia. Vielä viimeisen vuodenkin aikana pörssikurssi on laskenut lähes 60 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>