Osakeanalyysit

Fortumin Venäjä-strategia etenee myötätuulessa

Lähde: Fortum Oyj

Lähde: Fortum Oyj

Fortumin osavuosikatsauksen mielenkiintoisinta antia olivat kovat Venäjän liiketoimintojen kasvuluvut. Jos yhtiö yltää tavoitteisiinsa Venäjällä, tulee mittavasta investointiohjelmasta selkeästi kannattava investointi ja merkittävä tekijä yhtiön kannattavuudessa.

Fortumin Venäjän liiketoiminnot koostuvat sähkön ja lämmön tuotannosta ja myynnistä Venäjällä. Lisäksi liiketoiminnot sisältävät myös osakkuusyhtiön, Fortumin hieman yli 25 % omistusosuuden TGC-1:ssä.

Myynti ja kannattavuus kasvussa

Venäjän liikevaihto toisella kvartaalilla nousi 251 miljoonaan euroon viime vuoden 198 miljoonasta Eurosta. Liikevaihto kasvoi hieman analyytikoiden odotuksia kovemmin. Ensimmäisen puolen vuoden aikana Venäjän liikevaihto on kasvanut 595 miljoonaan euroon viime vuoden 508 miljoonasta eurosta.

Vielä nopeammin kasvoi kannattavuus, sillä Venäjän toimintojen vertailukelpoinen liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 20 miljoonaan euroon  viime vuoden neljästä miljoonasta eurosta. Puolen vuoden aikana liikevoitto oli 61 miljoonaa euroa (viime vuonna 52 miljoonaa). Kun viime vuoden koko vuoden vertailukelpoinen liikevaihto oli vain 68 miljoonaa euroa, on odotettavissa, että Fortumin kannattavuus tulee koko vuonna kasvamaan Venäjällä reippaasti.

Venäjä-strategia näyttää siis etenevän Fortumin suunnitelmien mukaisesti.

Venäjän investoinnit valmistuvat 2014

Maaliskuun lopulla Fortum sai päätökseen Venäjän investointiohjelman merkittävimmän osan, Nyaganin 1-yksikön viimeiset rakennusvaiheet. Yksikön kapasiteetti on yli 420 MW:a, ja se on yksi Venäjän energiatehokkaimmista voimalaitoksista, Fortum kertoo pörssitiedotteessaan. Fortumin mukaan Nyaganin voimalaitos on ensimmäinen ja suurin täysin uusi lämpövoimalaitosprojekti Venäjällä sitten vuoden 1990.

Nyaganin 2-yksikön Fortum ottaa käyttöön vuoden 2013 lopulla. Nyaganin 3-yksikkö valmistuu viimeistään vuoden 2014 lopussa. Investoinnit jatkuvat vielä vuoden 2014 loppuun asti, ja valmistumisen jälkeen Fortumin sähköntuotantokapasiteetti Venäjällä on lähes kaksinkertaistunut.

Venäjä-investoinnin kannattavuus

Energialiiketoiminta vaatii kuitenkin paljon pääomia, ja siksi sijoittajan kannalta onkin oleellista, millaiseen sijoitetun pääoman tuottoon Fortum yltää Venäjä-investoinneillaan. Yhtiö toteaa itsekin osavuosikatsauksessaan, että Venäjän mittava investointiohjelma on yhtiön kasvun avaintekijä Venäjällä.

Fortumin sidottu pääoma Venäjän liiketoimintoihin on toisen kvartaalin lopussa vajaat 3,8 miljardia euroa. Investointiohjelman loppuosan arvo heinäkuussa 2013 on kesäkuun 2013 lopun valuuttakursseilla laskettuna noin 490 miljoonaa euroa.

Vuonna 2012 Venäjän investoinnin tuotto oli vielä vaatimaton. Vertailukelpoinen sidotun pääoman tuotto oli vain 2,7 prosenttia. Fortumin tavoitteena on saavuttaa kuitenkin noin 500 miljoonan euron vuosittainen liikevoittotaso (EBIT) Venäjän liiketoiminnoissa.

Jos Fortum yltää tavoitteeseensa, nousee Venäjän investoinnin sijoitetun pääoman tuotto arviolta noin 10 prosenttiin. Se olisi samaa tasoa kuin koko yhtiön sijoitetun pääoman tuotto, mikä oli 10,2 prosenttia vuonna 2012.  Venäjän osuus yhtiön liikevoitosta nousisi tällöin myös noin neljännekseen koko yhtiön kannattavuudesta.

Kommentoi
Ylös
>