Markkinakommentit

Sijoitusyhtiö: Eurokriisi luo sijoitusmarkkinoille edelleen epävarmuutta

eurooppaKorkotason historiallisen alhainen taso ja Euroalueen edelleen sekavana jatkuva tilanne ei lupaa hyvää sijoitustuottojen kannalta lähitulevaisuudessa, arvioi sijoitusyhtiö Norvestia.

Norvestia arvioi toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessaan, että pääomamarkkinoiden tilanne jatkuu hankalana ja hyvien sijoitustuottojen saaminen vaikeana.

“Talouden perustekijät eivät ole juuri muuttuneet edellisestä neljänneksestä. Matalariskisten sijoitusten, kuten pankkitalletusten ja korkean luottoluokituksen omaavien maiden velkakirjojen, tuotto-odotukset ovat edelleen hyvin alhaiset, vaikka ne ovatkin nousseet hiukan vuoden alkutasoista. Keskuspankkikorot ovat myös historiallisesti matalalla tasolla eikä niiden nosto nykyisessä taloustilanteessa ole vielä näköpiirissä”, Norvestia toteaa pörssikatsauksessaan.

Osakemarkkinoiden kehitystä on tällä hetkellä Norvestian mukaan hyvin hankala ennakoida. “Yhtäältä matala riskitön korkotaso, suuri likviditeetti sekä inflaation pelko ohjaavat varallisuutta osakesijoituksiin. Toisaalta Euroopan vaikea taloustilanne ja huoli eurokriisin kärjistymisestä uudestaan painavat osakkeiden hintoja alaspäin”, Norvestia toteaa.

Sijoittajien murheenkryyni on edelleen euroalue, jonka systeemiriski ei ole poistunut yleisestä maailmantalouden elpymisestä huolimatta. Norvestian mukaan tilanne jatkuu edelleen sekavana ja haastavana, ja sijoittajien on vain elettävä tämän epävarmuuden kanssa. Velkaantuneiden euromaiden valtionlainojen korot kääntyminen nousuun on ollut huolestuttava muistutus siitä, että eurojärjestelmään liittyviä ongelmia ei ole pystytty ratkaisemaan.

“Korot eivät nousseet tällä kertaa samoille kriisitasoille kuin pari vuotta sitten, mutta nousu oli kuitenkin varsin selvä. Esimerkiksi Portugalin viisivuotisen lainan korko nousi neljästä viiteen prosenttiin, mikä lisäsi levottomuutta myös osakemarkkinoilla”, Norvestia toteaa.

Euroalueen talouskasvu jää kuluvana vuonna ennusteiden mukaan vain 0,6 prosenttiin. Tämä on selvästi alhaisempaa kuin kasvu muualla maailmassa, sillä maailman talouden ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 3,3 prosenttia ja USA:n talouden 1,9 prosenttia.

Seuraava kriittinen koetinkivi euroalueella on Norvestian mukaan Saksan liittopäivävaalit, joissa ratkaistaan, saako nykyisen hallituksen Euroopan kovaa talouskuria ja säästöjä korostava linja äänestäjiltä tukensa vai keräävätkö eurokriittiset voimat lisää kannatusta. Ennusteiden mukaan nykyinen hallitus tulisi kuitenkin voittamaan vaalit ja nykyinen talouspolitiikka jatkuisi, Norvestia toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös