Talouden trendit

Maksuhäiriöitä jo lähes ennätyksellisen paljon

Maksuhäiriöt 2008-2013Taantuman pitkä jälki alkaa näkyä rujolla tavalla suomalaisten arjessa. Aikuisten suomalaisten maksuhäiriöt lähentelevät jo kaikkien aikojen ennätystä, kertoo Suomen Asiakastieto.

Tammi-kesäkuussa Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi maksuhäiriöitä oli 196 000 kuluttajalle yhteensä miljoona uutta maksuhäiriömerkintää. Asiakastieto kertoo tiedotteessaan, että voimassa olevia merkintöjä on nyt yhteensä 356 100 henkilöllä, mikä on noin 8,2 prosenttia kaikista 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Maksuhäiriöissä hätyytellään jo kyseenalaista uutta kaikkien aikojen ennätystä.

Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöisten henkilöiden ennätys on vuodelta 1997, jolloin maksuhäiriöitä oli 368 000 aikuisella suomalaisella. Asiakastieto arvelee että aiempi ennätys saattaa todellakin rikkoontua jo tämän vuoden aikana jos ylivelkaantuminen, maksuvaikeudet ja työttömyys jatkavat edelleen kasvuaan heikentäen suomalaisten maksukykyä.

”Rekisterissä olevien henkilöiden maksuvaikeudet ovat tyypillisesti tuoreita ja vakavia. Puolet heistä on saanut uusia merkintöjä vuoden 2013 aikana ja keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä henkilöllä on jo 15 maksuhäiriömerkintää. Vielä muutamia vuosia sitten merkintöjä oli yhdellä henkilöllä tyypillisesti vain puolet tästä”, vertailee liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Ei ole mikään yllätys, että suurin luottohäiriöitä aiheuttava tekijä ovat maksamattomat tili- ja kertaluotot sekä pikalainat. “Näiden merkintöjen määrä on viime vuodesta kasvanut noin 13 prosentilla. Kasvun hidastamiseksi Asiakastieto on toukokuusta lähtien tarjonnut kulutusluottoa myöntäville yrityksille mahdollisuuden käyttää ns. positiivista tietoa eli selvittää, kuinka paljon kulutusluottoja hakijalla on ennestään”, Asiakastieto kertoo tiedotteessaan.

Maksuhäiriöt ovat Asiakastiedon mukaan lisääntyneet kaiken ikäisillä, mutta vuoden kuluessa erityisesti seniorikansalaisten riskit ovat olleet kasvussa. “Eläkeikäisten maksuhäiriömerkinnät johtuvat usein pitkään jatkuneesta ulosotosta. Asiakastiedon rekisterissä on tällä hetkellä runsaat 19 000 yli 65-vuotiasta. Määrä on vuodessa kasvanut noin 15 prosentilla, kun kaikissa ikäluokissa kasvua on kertynyt keskimäärin viisi prosenttia”, kertoo Asiakastieto.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös