Indikaattorit

USA:n korkotasossa nousupaineita

Yhdysvaltojen keskuspankki Federal Reserve arvioi korkotason pysyvän alhaisena vielä ensi vuonnakin. Nordea arvioi kuitenkin keskuspankin joutuvan nostamaan korkoja markkina-odotuksia aiemmin.

Fed tiedotti viime viikolla avomarkkinakomitean kokouksen jälkeen, että keskuspankin johto uskoo nostavansa ohjauskorkoja hieman aiempaa arviotaan nopeammin vuosina 2015 – 2016.

Keskuspankki uskoo ohjauskoron olevan vuoden 2015 lopussa 1,13 prosenttia ja vuoden 2016 lopussa 2,5 prosenttia. Mikäli Fedin ennuste pitää paikkansa, korot pysyisivät siis varsin alhaisina vielä pitkään.

Kuitenkin Fed alensi ennustettaan ohjauskorkojen kehityksestä pitkälle aikavälille aiemmasta neljästä prosentista 3,75 prosenttiin. Ohjauskorkoa ei haluta nostaa tätä ripeämmin koska Yhdysvalloissa työvoimaan osallistumisaste on laskenut.

Rahapolitiikka kuitenkin jatkaa kiristymistään. Keskuspankin avomarkkinakomitea nimittäin päätti myös odotetusti vähentää kuukausittaisia joukkovelkakirjojen ostojaan 10 miljardilla dollarilla 35 miljardiin dollariin heinäkuussa.

Nordean mukaan Fedin korkoennusteet ovat hyvä vinkki tulevasta korkotasosta, minkä vuoksi suuret muutokset ennusteissa voivat aiheuttaa myös suuria markkinaliikkeitä.

Nordea arvelee Fedin kuitenkin nostavan korkotasoa markkina-odotuksia nopeammin.

Näin Nordea toteaa aamukatsauksessaan: ”Fed tuskin pystyy kuitenkaan jättämään huomiotta selvästi kohentuvan talouden ja kiristyvät työmarkkinat. Vaikka Fed veti alaspäin hieman odotuksiaan talouskasvulle, se laski myös työttömyysennusteita. Yellenin mukaan USA:n talous onkin kohentanut tahtia viime aikoina alkuvuoden kangertelun jälkeen. Inflaatio on kuitenkin Yellenin  mukaan edelleen Fedin tavoitteen alapuolella.”

Nordean mukaan USA:n talouden nousu alkaa kiristää työmarkkinoita syksyllä. ”Palkkoihin alkaa muodostua nousupaineita. Inflaatio pakottaa Fedin nostamaan jo alkuvuodesta korkoa. Koronnosto-odotukset luovat loppuvuodesta nousupaineita korkoihin ja vahvistavat dollaria”, Nordea toteaa.

Nordea odottaa Fedin joutuvan aloittamaan korkojen nostot jo selvästi markkina-odotuksia nopeammin, mahdollisesti jo ensi maaliskuussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös