Markkinakommentit

Edullinen arvostustaso tukee kehittyviä markkinoita

Pankkiiriliike Alexandrian päästrategi näkee kehittyvillä markkinoilla edelleen sijoitusmahdollisuuksia.

Kehittyvien maiden osakkeet ja joukkolainat olivat pettymyksiä sijoittajille vuosina 2012–2013. ”Kasvuodotuksia korjattiin alaspäin ja kurssialamäen myötä kehittyvien markkinoiden arvostusero suhteessa länsimarkkinoihin revähti rajusti”, toteaa Alexandrian päästrategi Tero Wesanko markkinakommentti-kirjoituksessaan.

Sijoittajat ja analyytikot innostuneet jälleen kehittyvistä markkinoista

Huolia kehittyvillä markkinoilla on riittänyt. Kiinan varjopankkisektori, talousuudistusten vähyys, poliittiset haasteet, raaka-aineiden heikkous, liian vahvat valuutat, monen valtion vaihtotaseiden alijäämäisyys ja jopa yksittäisen hiilikaivosyhtiön maksuhäiriö ovat aiheuttaneet huolia.

Wesankon mukaan tuottojahdin jatkuessa sijoittajien katseet ovat kääntyneet takaisin kehittyville markkinoille. Vuoden alusta tarkasteltuna kehittyvät markkinat ovat tuottaneet jo noin 17 prosenttia.

Viime kuukausina myös analyytikoilta on alkanut tulla positiivisia suosituksia kehittyville markkinoille – tosin tämä ei päde Venäjään. Samalla myös ulkomaiset sijoitusvirrat kehittyville markkinoille ovat kasvaneet vakaasti loppukeväästä lähtien, Wesanko toteaa.

Kasvumahdollisuuksia riittää

Pitkällä tähtäimellä kehittyvät markkinat tarjoavat edelleen sijoittajille uskottavan kasvutarinan.

”Kehittyvien markkinoiden painoarvo maailmassa kasvaa koko ajan – 80 % maailman väestöstä elää jo niissä, ja seuraavien vuosikymmenien aikana yli 90 % maapallon väestönkasvusta tulee kehittyvistä maista.”, Wesanko toteaa.

Väestönkasvun myötä kehittyvien maiden kotimarkkinoiden laajentuminen onkin Wesankon mukaan eräs kehittyvien sijoitusmarkkinoiden kantavimmista teemoista. Parhaiten tämä toteutuu muiden muassa Kiinassa ja Intiassa sekä osalla pienemmistä reuna-aluemarkkinoista.

Kehittyvien talouksien osakemarkkinoilla on edelleen kasvuvaraa.

”Kehittyvien markkinoiden pitkään kestänyt alipainotus suursijoittajien salkuissa, niiden kohtuullinen talous- ja tuloskasvu sekä myönteisen kurssikehityksen jälkeenkin edullinen arvostus tukevat edelleen kehittyviä osakemarkkinoita.”, Wesanko toteaa.

Hajauttaminen tärkeää

Wesanko kehottaa kuluneen vuoden aikana koetun nousurallin johdosta systemaattiseen ajalliseen hajauttamiseen.

”Epävarmuuden velloessa markkinatunnelmien vaihtelut saattavat yllättää optimistin housut kintuissa. Ajallinen hajautus ei ehkä mahdollista suurimpia mahdollisia tuottoja, mutta toisaalta se on oiva keino välttää pahimmat markkina-ajoitusriskit – ja takaa myös paremmat yöunet”, Wesanko toteaa.

Jatkossa sijoittajien on oltava myös aiempaa valikoivampia kehittyvillä markkinoilla.

Kiinan osakkeet halpoja

Kiina on Wesankon mukaan edelleen houkutteleva markkina. ”Kiinan läntistä maailmaa nopeampi talouskasvu antaa hyvät edellytykset myös paikallisten yritysten tuloskasvulle ja voittomarginaaleilla on mielestämme tilaa vahvistua nykytasoiltaan.”

Lisäksi Kiinan osakemarkkinoiden arvostustaso on edelleen huomattavasti länsimarkkinoita alhaisempi. ”Vaikka otollisin ostoajankohta Kiinan markkinoille on jo ehkä mennyt, huomioi nykyhinnoittelu (MSCI China 2015 P/E ≈ 9 ja P/B ≈ 1.2) myös hitaamman kasvuvaihteen, ja jättää mielestämme yhä varaa kurssinousulle”, Wesanko toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös