Rahastotietoa

Yhdistelmärahastoissa on piileviä riskejä

Rahastotutkimusyhtiö Morningstar muistuttaa että yhdistelmärahastojen riskit eivät näy perinteisissä riskimittareissa.

Yhdistelmärahastot ovat suosittuja sijoituskohteita. Niiden suosio perustuu siihen, että niiden avulla rahastosäästäjä pystyy sijoittamaan helposti moneen omaisuusluokkaan.

Morningstar varoittaa kuitenkin yhdistelmärahastoihin liittyvistä piilevistä riskeistä.

Yhdistelmärahastoa ostavien kannattaa olla tietoisia siitä, että viime vuodet ovat olleet arvopaperimarkkinoilla poikkeuksellisen rauhallisia. ”Se on johtanut riskimittarien teennäisen alhaiseen tasoon. Hyvinkin riskipitoisten sijoituskohteiden kuten high yield -lainojen (ent. lempinimeltään “roskalainat”) tai osakerahastojen riski-indikaattorit viime vuosilta antavat sen kuvan, että näissä kohteissa on vain pieni tappioriski. Niin ei kuitenkaan ole” Morningstar toteaa.

Rahastotutkimusyhtiö perustelee näkemyystään riskimittarilla nimeltä maksimaalisen tappion luku (maximum drawdown). Riskimittari kertoo, mikä on suurin lasku huipulta pohjalle. Morningstarilla käytämme lukua tyypillisesti kuukausidatalla mitattuna.

”Esimerkiksi maailmanlaajuisessa suurten yhtiöiden osakerahastojen luokassamme luku on vaivaiset 3,6 prosenttia viimeiseltä kolmelta vuodelta. Se on vain hitusen enemmän kuin yrityslainojen ja valtionlainojen kategorioissa”, Morningstar toteaa.

Tämä luku on nyt äärimmäisen alhainen. ”Jos aikahaitaria levitetään yhdelläkin vuodella, tulee mukaan vuoden 2011 lasku, ja kategorian maksimaalinen lasku huipulta pohjalle nousee reiluun 15 prosenttiin.”

Viime vuosien riski/tuotto-vertailu saattaa sekin antaa rahastosijoittajille liiallista turvallisuuden tunnetta.

Esimerkiksi maailmanlaajuiset osakerahastot ovat tuottaneet keskimäärin 15,3 prosenttia vuotta kohden, euroalueen valtionlainarahastot 6,3 prosenttia, Morningstar toteaa. ”Jos lukuja katsoo vain pintapuolisesti, näyttää luokka siis huikean tuottavalta ja riskiltään korkopaperien kaltaiselta.”

Mahdollisen kriisin syntyessä alkavat rahastojen riskit kuitenkin realisoitua, sillä viime vuosina parhaiten pärjänneet rahastot ovat hyvin luultavasti kerryttäneet salkkuihinsa sijoituksia, joiden riskit eivät heijastu riskitilastoissa, Morningstar toteaa.

Morningstarin mukaan rahaston riskiin vaikuttaa osakkeiden osalta yleisen osakepainon lisäksi kohdeyhtiöiden koko, sektorijako sekä aluejako.

Yhdistelmärahastojen tapauksessa on myös syytä muistaa, että yhdistelmärahastoihin yleensä kuuluvat korkosijoitukset eivät ole nekään riskittömiä. Yhdistelmärahastoihin sijoittaessa on siksi syytä katsoa konepellin alle.

Morningstar muistuttaa, että korkopuolella vaikuttaa esimerkiksi high yield -lainojen määrä riskiä nostavasti, samoin ennustettavuus vähenee, jos rahastossa on paljon erilaisia hybridejä kuten vaihtovelkakirjoja. ”Mutta olemme eurokriisin myötä nähneet, että myös valtioiden velkakirjoissa voi tulla merkittäviä hintamuutoksia kesken niiden juoksuajan.”

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös