Kumppaniblogit

Millainen on hyvä sijoitusstrategia?

sijoitusstrategia

Sijoittajan ongelmana on löytää itselleen sopiva sijoitusstrategia. Miten tunnistaa sellainen ja miten toteuttaa strategia käytännössä?

Hyvän sijoitusstrategian tunnusmerkkejä ovat helppous ja vaivaton toteutus, pienet kaupankäyntikulut, hyvät tuotot sekä tasapainoinen ja hallittavissa oleva riski. Sijoitusstrategian ei tarvitse olla monimutkainen ja vain ammattisijoittajan saatavilla – monilla yksinkertaisilla strategioilla saadaan hyvät tulokset.

Useat tutkimukset osoittavat sijoitusstrategian yhden tärkeimmän osan olevan omaisuuslajien välinen hajautus, eli allokaatio. Sijoitusstrategian allokaatiolla on siis suuri vaikutus sijoittajan saamiin tuottoihin. Samalla tavalla allokaatio määrittää myös ison osan sijoittajan riskeistä.

Sijoittajan haaste on siis rakentaa hyvin hajautettu ja aikaa kestävä allokaatio salkkunsa pohjaksi. Itse omaisuuslajeja edustavilla instrumenteilla on lopulta pienempi vaikutus lopputulokseen. Hajautus vain eri osakkeiden välillä ei myöskään usein ole riittävä hajautus. Riskinäkökulmasta tämä on huomattavasti selkeämpää – tällöinhän 100 % salkun riskeistä tulee osakemarkkinoilta.

Mitä ovat omaisuuslajit?

Omaisuuslajin määritelmä ei ole yksiselitteinen ja monet toimijat ovat siitä eri mieltä. Nyrkkisääntönä on kuitenkin se, että omaisuuslajien välinen korrelaatio kertoo paljon siitä onko kyseessä omaisuuslaji vai ei. Mitä vähemmän jokin sijoitettava tuote kulkee arvon kehitykseltään samaan suuntaan kuin muut, sitä varmemmin se edustaa jotain muuta omaisuuslajia.

Erilaisia omaisuuslajeja ovat esimerkiksi osakkeet, korot, kiinteistöt, valuutat, hyödykkeet ja käteinen raha. Omaisuuslajien alla on alaomaisuuslajeja kuten Yhdysvaltalaiset osakkeet, kehittyvien valtioiden osakkeet, lyhyet korot, pitkät korot ja yrityslainat.

Yleisin omaisuusluokkajako on, lähteestä riippuen, osakkeet, korot, käteinen sekä vaihtoehtoiset sijoitukset.

Miten valita oikeat omaisuuslajit?

Yksittäisen sijoittajan kohdalla omaisuuslajien valitseminen kannattaa aloittaa olemassa olevan varallisuuden ja oman talouden rakenteen kartoittamisesta. Ei kannata ostaa paljoa lisää sellaista mitä itsellään jo on. Asunnon omistajan salkkuun ei enää välttämättä tarvita lisää tuotteita millä on edes kohtalainen korrelaatio asuntomarkkinoiden kanssa.

Lisäksi oma riskinsietokyky määrittelee sitä, miten paljon yksityissijoittajan tulisi sijoittaa suurempaa riskiä edustaviin omaisuuslajeihin kuten osakkeisiin. Yksittäisen sijoittajan puolesta vastausta otsikon kysymykseen ei siis voida sanoa ilman tarkkaa ja yksilökohtaista analyysiä.

Yleisluontoisesti sijoittajan tulisi kuitenkin hajauttaa salkkunsa vähintään pariin omaisuusluokkaan. Lisäksi olisi hyvä tarkastella erilaisia alaomaisuusluokkia ja niiden painoa sijoitussalkussa. Kaikki päätökset tulisi tehdä siten, että lopullisesta strategiasta tulee helposti ymmärrettävä, helposti noudatettava ja kaupankäyntikuluiltaan alhainen.

Miten tehdä salkusta sijoitusstrategia?

Usein yksityissijoittajan suurin haaste on toteuttaa suunnittelemaansa sijoitusstrategiaa. Miten pysyä suunnitelmissa? Sijoittajan allokaation päättäminen ja toteuttaminen ei itsessään vielä ole sijoitusstrategia – se on sijoittamisen alkutilanne.

Sijoittaminen jatkuu ja salkusta täytyy pitää myös huolta. Tässä kohtaa tulee noudattaa itselleen sopivinta sijoitussuunnitelmaa – eli malttaa tehdä päätökset ennalta suunnitellun ohjeen mukaisesti. Suurin virhe on tehdä hätäisiä ja nopeita päätöksiä hetkellisten markkinamuutosten ohjaamana. Tämä heittää samantien sijoitusstrategian pois raiteiltaan.

Erilaisia strategioita ovat esimerkiksi osta ja pidä -strategia, tasapainotettu strategia, ydin/satelliitti-strategia, erilaiset kvantitatiiviset strategiat ja perinteinen osakepoiminta. Sijoitusstrategiat voidaan jakaa myös riskinäkökulmasta maltillisiin, tasapainotettuihin ja tuottohakuisiin strategioihin. Jokaisessa strategiassa on tarkoitus rakentaa salkku eri tavoin sekä ylläpitää sitä markkinoiden kehittyessä alkuperäisen idean mukaisesti.

Sijoitusstrategioita on todella paljon ja niistä saatavaa tietoa on Internet pullollaan. Ohjenuorana oman strategian löytämiseen on itsensä ja oman talouden tunteminen.

Sijoittajan tulisi siis löytää strategia, joka sopii hänelle itselleen, mutta on samalla ymmärrettävä, helppo ja edullinen toteuttaa.

Artikkeli on julkaistu alunperin oululaisen finanssiteknologiayhtiö TAVIQ:n blogissa. Tutustu yhtiöön TAVIQ:n kotisivuilla sekä twitterissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös