Makrotalous

Kreikka puun ja kuoren välissä

Silmukka alkaa kiristyä Kreikan ympärillä. Maan sisäministeri Nikos Voutsis kertoi sunnuntaina televisiohaastattelussa, ettei Kreikka kykene maksamaan kesäkuussa erääntyviä lainojaan IMF:lle, koska rahaa ei yksinkertaisesti ole.

Kreikan pitäisi maksaa IMF:lle 300 miljoonaa euroa 5. kesäkuuta, ja yhteensä kesäkuussa on erääntymässä velkoja 1,6 miljardin edestä. Heinäkuussa erääntyviä velkoja on jo noin 3,5 miljardia euroa.

Tosin nimettömien virkamieslähteiden mukaan Kreikka voisi niputtaa yhteen useita kesäkuussa erääntyviä maksueriä IMF:lle ja maksaa ne kerralla. Niputtamalla lainaerät yhteen Kreikka voisi välttyä useammaltakin eräpäivältä kesäkuussa.

Nordean mukaan Kreikan varoittelu maksukyvyttömyydestä voi olla myös neuvottelutaktiikkaa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että ennemmin tai myöhemmin Kreikan rahat loppuvat, mikäli maa ei pääse sopimukseen rahoittajiensa kanssa.

Kreikan selviytyminen edellyttää sopimukseen pääsemistä rahoittajien kanssa. ”Kreikkalaiset poliitikot ovat aika-ajoin kommentoineet rahoitusneuvottelujen etenevän myönteisessä hengessä, mutta markkinoiden näkökulmasta katsottuna edistys on ollut hyvin vaatimatonta”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Kreikalla on tänä vuonna erääntymässä velkoja peräti yli 20 miljardin euron verran. ”Tämän lisäksi maan pitäisi huolehtia valtion menoista, kuten palkoista, eläkkeistä ym. Tätä tietoa vasten tarkasteltuna Kreikan nykyisen tukipaketin 7,2 miljardin maksuerästä, jonka maksamista maalle on lykätty, ei ole tilanteen pelastajaksi koko vuotta ajatellen”, Nordea kirjoittaa.

Kreikan tilanne saattaa hermostuttaa sijoittajia, mutta koko euroalueen talouskehitykseen sillä ei ole välttämättä suurtakaan vaikutusta, Nordea arvioi. ”Kreikka-palapelin palaset ovat siis edelleen pahasti levällään, mikä voi aiheuttaa hermoilua sijoittajien keskuudessa tulevina viikkoina, kuten eilenkin nähtiin. Kreikka on kuitenkin koko euroalueesta pieni osa ja sijoittajilla on ollut viisi vuotta aikaa varautua maan ongelmiin, joten emme odota Kreikan vaikean tilanteen heiluttavan koko euroalueen piristynyttä taloustilannetta pidemmällä tähtäimellä.”

Kommentoi
Ylös
>