Markkinakommentit

Ovatko Kiinan osakemarkkinat ylikuumentuneet?

Kiina-kehittyvät-taloudet-osakkeet-052015

Kiinan osakemarkkinoiden nykyistä kurssitasoa on mahdotonta perustella makrotalouden tai yritysten fundamenteilla, väittää sijoitusstrategi.

Shanghain pörssi on noussut vuodessa hulppeat 150 prosenttia. “Tämän myötä osakemarkkinoiden arvostukset ovat kohonneet erittäin korkeiksi”, toteaa sijoituspalvelutalo S-pankki-konsernin päästrategi Vesa Engdahl FIM:n kesäkuun markkinakommenteissa.

Engdahlin mukaan kyseessä on likviditeettivetoinen ja hyvin spekulatiivinen osakemarkkina, jota odotukset rahapolitiikan keventämisestä ja finanssipoliittisen elvytyksen lisäämisestä voivat ajaa vielä lisää ylös.

Manner-Kiinan osakemarkkinoilla Shanghain pörssissä kurssit ovat viimeisen vuoden aikana nousseet rajusti rahapoliittisen elvytyksen ja vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puutteen ansiosta, Engdahl toteaa. Lisäksi osakemarkkinaa on ajanut ylös myös viime syksynä toteutettu Hongkongin ja Shanghain pörssien kaupankäynnin osittainen yhdistyminen, ns. Hong Kong Shanghai Stock Connect, jossa Shanghain pörssin A-markkinasta osa avattiin ulkomaisille sijoittajille ja vastaavasti Hongkongin markkinasta osa avattiin kiinalaisille sijoittajille.

Kuitenkin jo nykyistäkin Kiinan osakemarkkinoiden kurssitasoa on vaikea perustella makrotalouden tai yritysten fundamenteilla. Engdahlin mukaan Manner-Kiinan pörsseissä on tällä hetkellä selvä ylilyönnin maku.

Samaan aikaan kuitenkin Hongkongin pörssi ja Hongkongissa noteeratut kiinalaisosakkeet ovat edelleen maltillisesti arvostettuja, päästrategi toteaa. “Hongkongissa noteerattujen kiinalaisosakkeiden kurssinousu on ollut viimeisen vuoden aikana vajaan neljänneksen Shanghaissa nähdystä kurssien kohoamisesta ja Hongkongin Kiina-osakkeiden vuoden 2015 tulosennusteilla laskettu keskimääräinen P/E on kymmenen, joka on alle puolet Shanghain pörssin vastaavasta arvostustasosta.”

Kiinalaisten pörssiyhtiöiden pitkän aikavälin tulosnäkymiin on jatkossa yhä kovempia laskupaineita.

“Kiinan talouden rakennemuutos investointi- ja vientivetoisesta taloudesta korostuneemmin kotimarkkina- ja kulutustaloudeksi tarkoittaa talouden trendikasvun hidastumista”, Engdahl toteaa. Talouskasvun kasvupotentiaalia nakertaa myös kiinan ikääntyvä väestö. Lisäksi työikäisen väestön määrä on kääntymässä laskuun.

“Kolmekymmentä vuotta aina vuoteen 2010 saakka Kiinan talous kasvoi keskimäärin 10 prosentin vuotuista vauhtia, mutta jatkossa kasvun odotetaan hidastuvan 5–6 prosentin luokkaan. Kiina on siirtymässä asteittain selvästi aiempaa hitaamman kasvun aikaan”, Engdahl toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös