Makrotalous

Kiinan devalvaatio luo kasvavaa epävarmuutta osakemarkkinoille

LähiTapiola pitää osakkeet nyt taktisessa alipainossa. Maailmantalouden uusi epävarmuustekijä tulee Kiinasta.

LähiTapiolan ekonomisti Timo Vesalan mukaan muutokset Kiinan valuuttakurssipolitiikassa ovat yksi vuoden merkittävimmistä talousuutisista ja ne vaikuttavat koko maailmantalouteen.

Kiina yllätti sijoittajat ympäri maailmaa devalvoimalla valuuttansa juanin 11.8. ulkoista arvoa noin kahdella prosentilla suhteessa Yhdysvaltain dollariin, joka on juanin viitevaluutta. Devalvaatiopäätöksen jälkeisinä päivinä juanin arvoa laskettiin edelleen.

”Juanin devalvoituminen länsivaluuttoja vastaan merkitsee vaikeuksia eurooppalaisille vientiyrityksille ja hankaloittaa euromaiden pyrkimyksiä päästä viennin vedolla ulos pitkään jatkuneesta matalasuhdanteesta”, sanoo ekonomisti Timo Vesala LähiTapiolasta.

Vesalan mukaan Kiinan valuuttakurssipäätöksillä voi olla myös merkitystä Yhdysvaltain keskuspankin mahdollisuuksiin nostaa ohjauskorkoa.

”Yhdysvaltojen voi olla vaikea yksin liikkua rahapolitiikassa kiristävään suuntaan, jos lähes kaikki muut suurimmat talousalueet elvyttävät rahataloutta joko korkopolitiikalla, määrällisellä elvytyksellä tai devalvaatioilla. Vahva dollari on jo nyt heikentänyt merkittävästi kansainvälistä kauppaa käyvien yritysten kannattavuutta ja vaikuttanut negatiivisesti myös koko Yhdysvaltojen talouteen”, Vesala toteaa.

Sijoitustunnelmat ovat heikentyneet kesän aikana muutoinkin.

LähiTapiolan sijoitusnäkemyksen mukaan kyse ei ole vielä dramaattisesta suunnan muutoksesta mutta Kreikan velkakriisi, raaka-aineiden tuottajamaiden ongelmat sekä Kiinan talouden yskiminen ovat lisänneet epävarmuutta.

Lisäksi viime vuosien talousveturina toimineen USA:n sijoitusnäkymät ovat heikentymässä.

LähiTapiolan mukaan USA:n alkuvuoden toteutunut talouskehitys on ollut huomattavasti ennakko-odotuksia vaisumpi – 1,5 prosentin keskimääräinen kasvu on kaukana vuoden alun noin kolmen prosentin konsensusennusteista. ”USA:ssa työllisyys on kyllä oleellisesti kohentunut mutta uudet työpaikat ovat syntyneet lähinnä matalan arvonlisän palveluammatteihin eikä palkkasumma on kasvanut odotetusti. USA:n keskuspankki valmistautuukin ensimmäisiin koronnostoihin hyvin epävarmoissa tunnelmissa”, pankki toteaa elokuun sijoitusnäkemyksessään.

LähiTapiolan käyttämät osakkeiden arvostusmallit osoittavat, että korvaus osakeriskin ottamisesta ei ole tällä hetkellä riittävä.

”Pidämme taktisessa mallisalkussamme osakeriskin alipainossa. Osakeallokaation sisällä alipainotamme sijoituksia syklisesti herkille markkinoille (kehittyvät markkinat, Aasia, Suomi). Erityisesti USA:n mutta vähäisemmässä määrin myös Euroopan osakemarkkinoiden suhteen olemme ylipainossa”, pankki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös