Kumppaniblogit

Piensijoittaja ja micro cap -osakkeet

small-cap-osakkeet-082015

Yhtiö, jonka markkina-arvo on alle 250 miljoonaa euroa, luokitellaan micro cap –kategoriaan.

Minulla on salkussani useita micro cap -osakkeita. Suosin niitä, koska uskon piensijoittajan olevan vahvimmillaan tuolla alueella. Ammattisijoittajalla on paljon enemmän resursseja käytettävissä, mutta tyypillisesti pelikenttä on rajattu – altavastaajana leikkiin lähtevän piensijoittajan täytyy käyttää kaikki edut mitä on tarjolla.

Pieniin osakkeisiin sijoittavan kannattaa pitää varansa, sillä pienten yritysten joukossa on mätämunia paljon tiheämmässä kuin suurissa yrityksissä. Tuntemalla yleisimmät ansat sijoittaja voi väistää osan miinoista, toisinaan tosin silti pamahtaa. Voitollisen sijoittajan ei kuitenkaan tarvitse olla oikeassa joka kerta.

Miksi Micro Cap –osakkeet ovat houkuttelevia?

Pieniä yrityksiä ei seurata yhtä tarkasti kuin isoja ja kultajyvien löytäminen on niin ollen helpompaa – markkinan tehokkuus heikkenee yritysten koon pienentyessä.

Nokian kurssin arviointi on viime aikoina ollut tapetilla suomalaisissa blogeissa sekä keskustelufoorumeissa ja moni uskoo osakkeen olevan nyt edullinen. Yksityissijoittajan pitää kuitenkin olla melkein selvännäkijä päihittääkseen markkinan, sillä Nokiaa seuraa noin 1000 – 2000 analystia maailmanlaajuisesti.  Salkkussani olevan Danier Leatherin analystipuheluihin taas ei ilmesty yhtään analystia. En lähde mielelläni kilpailemaan tuhansien analystien armeijaa vastaan, vaikka uskonkin tuntevani Nokian hyvin, siksi minun pelikenttäni ovat Danierin kaltaiset yritykset.

Rahastoille ja institutionaalisille sijoittajille on hankalaa sijoittaa pieniin yrityksiin. Pienien yritysten osakkeita vaihdetaan useimmiten niin harvakseen, että ison rahaston on hyvin vaikea ostaa riittävän isoa positiota. Rahastonhan ei kannata sijoittaa paljoa vähempää kuin 1 % rahaston varoista ja esimerkiksi 10 miljardin rahastolla tuo 1 % on jo 100 miljoonaa. Sillä saisi useamman yrityksen salkustani kokonaan, mikä taas ei sovi perinteisille osakerahastoille, jotka eivät halua olla aktiivisia omistajia ja joilla on usein kaiken lisäksi yläraja osuudelle minkä saavat yrityksestä ostaa, tyypillisesti 10 %. Isojen poikien pääsy tälle pelikentälle on siis estetty.

Pienet yritykset ovat yksinkertaisempia kuin suuret. Riittää kun ymmärtää ehkä vain yhden toimialan ja pystyy siedettävällä tarkkuudella ennustamaan sen tulevaisuutta. Suurilla yrityksillä on yleensä useita toimialoja, jotka kaikki pitäisi hahmottaa. Esimerkiksi Nokiaa analysoivan pitää ymmärtää älypuhelimien, bulkkipuhelimien, mobiiliverkkojen ja mobiilinavigaation tulevaisuutta ja tuo markkina muuttuu salamannopeasti. Danier Leatherin analysointiin riittää Kanadan nahkatakkimarkkinan hahmottaminen, eikä sillä markkinalla tapahdu juuri koskaan mitään.

Mitkä ovat sudenkuopat pienissä yrityksissä?

  • Pieniin yrityksiin sijoittava kohtaa tyypillisesti seuraavat haasteet:
  • Tietoa on heikosti saatavilla
  •  Yrityksen johdon kompetenssit eivät ole välttämättä tehtävien tasalla tai johto on jopa epärehellinen
  • Osaketta vaihdetaan vähän
  • Yritys on täysin tuntematon
  • Osakkeen hinta pysyy aliarvostettuna ajan tappiin
  • Yrityksen kilpailuasema muistuttaa lastua laineilla
  • Tuttavat pitävät hulluna, jos erehtyy kertomaan sijoituksesta:)

Tarkalla analyysilla sijoittaja etsii tietoa yrityksestä ja siihen liittyvistä riskeistä. Hinnan korjaantumiseen pitää löytää katalystejä.

Artikkeli on alunperin julkaistu Arvosijoittajan Tie -sivustolla 8.3.2011.

Kommentoi
Ylös
>