Markkinakommentit

Osakemarkkinat hurjassa laskussa – tässä syyt

kurssiromahdus-osakkeet-kurssilasku-082015

Nordean mukaan sijoittajien kasvavalle hermoilulle löytyy nyt kosolti syitä.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit ovat romahtaneet viikossa peräti kuusi prosenttia. Lasku on jatkunut tänään kun Euro Stoxx 50 –osakeindeksi oli tänään puolen päivän aikaan 2,6 prosenttia laskussa. Kiinan CSI 300 -osakeindeksi romahti peräti 8,75 prosenttia tänään.

Miksi osakemarkkinat ovat näin rajussa laskussa?

Nordea löytää kurssilaskulle lukuisia syitä.

Ensinnäkin sijoittajia huolettaa Kiinan suuren kansantalouden kasvunäkymät. ”Jo pitkään jatkuneen talouskasvun hidastumisen on odotettu pysyvän maltillisena viranomaisten tukitoimien avulla, mutta nyt tunnelmat ovat heikentyneet. Osakekupla ja valuutan kellutus ovat saaneet sijoittajat huolestuneiksi siitä, että Kiinan kasvu voikin olla luultua heikommassa kunnossa”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Myös öljyn hinnan laskulla on vaikutusta osakemarkkinoihin. Nordean mukaan raaka-aineiden hintojen voimakas lasku voi ajaa tuottajia ongelmiin, joka lisäisi markkinariskejä entisestään.

Kiinan valuutan kellutuspäätös on lisännyt myös pelkoja valuuttasodasta. ”Kun kotimainen kysyntä ei vedä, on helpoin tapa hankkia lisäkysyntää lainaamalla sitä naapurilta, eli hakemalla kilpailukykyä omaa valuuttaa heikentämällä. Jos maailman kasvun veturi Kiina turvautuu valuuttapeliin kasvua tukeakseen, syö se kasvua muilta mailta”, Nordea toteaa.

Sijoittajien pelkoja lisäävät myös keskuspankkien työkalupakin tyhjeneminen. Sijoittajien pahin pelko on Nordean mukaan se, että uuteen laskukauteen lähdetään tilanteessa, jossa rahapolitiikka on jo valmiiksi täydellä elvytysteholla.

Kreikka-draamakaan ei ole ohi. ”Päättymätön Kreikka-draama sai odotetun jatko-osan, kun maahan julistettiin uudet vaalit syyskuulle. Edellisissä vaaleissa valtaan nousi Syriza, jonka johdolla asiat ovat kehittyneet selvästi heikompaan suuntaan. Uusien vaalien myötä epävarmuus Kreikan tulevan kehityksen suhteen jälleen lisääntyi”, pankki toteaa.

Kaiken lisäksi myös geopolitiikka luo epävarmuutta. Nordean mukaan ISISin toimet Lähi-idässä, Ukrainan sodan jatkuminen, Koreoiden sapelien kalistelu sekä viimeisimpänä terrori-iskut ympäri maailma lisäävät epävarmuutta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös