Talouden trendit

Hätkähdyttävä kyselytulos – useilla suomalaisista ei rahaa säästössä

Vain 45 prosentilla suomalaisista on varoja yllättäviä menoja varten, selviää perintäkonserni Intrum Justitian kyselystä.

Yli puolella suomalaisista ei joko ole rahaa säästössä yllättävien menojen varalta (44 prosenttia) tai he eivät tiedä olisiko sitä (10 prosenttia). Vain alle puolen suomalaisista (45 prosenttia) ei tarvitsisi yllättävän menon sattuessa lainata sitä varten rahaa.

Suomalaiset säästävät nihkeästi jopa eurooppalaisessa mittakaavassa. Alle puolet (43 prosenttia) suomalaisista laittaa kuukausittain rahaa säästöön, kun Euroopan keskiarvo on 51 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lukema on yli 60 prosenttia.

Yllättävien menojen lisäksi suomalaiset säästävät etupäässä lomamatkaa ja kuluttamista varten. Alle 35-vuotiaille on tyypillistä säästää myös asuntoa varten. Eläkepäiviä varten säästää kolmannes yli 35-vuotiaista.

“Suunnitelmallinen säästäminen on erittäin tärkeä taloudenhallintakeino, mutta hyvin usein taloudellinen liikkumavara on jäänyt liian pieneksi. Vaikka rahaa ei olisi paljon, pienenkin summan säästäminen kuukausittain on merkittävää henkilökohtaisen talouden kannalta”, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Vaikka puolelta suomalaisista puuttuvatkin säästöt, velaksi elämiseen suhtaudutaan kriittisesti. Vain joka viides on sitä mieltä, että kulutustavaroiden kuten television tai tietokoneen hankkimiseen on sopivaa ottaa lainaa. Lainalla matkusteluun suhtaudutaan vieläkin kriittisemmin: vain 10 prosenttia pitää sitä sopivana.

Kriittisestä suhtautumisesta huolimatta yksi kuudesta suomalaisesta on kuitenkin joutunut lainaamaan rahaa maksaakseen laskujaan kuluneen puolen vuoden aikana. Yleisimmin rahaa lainataan perheeltä (56 prosenttia) ja ystäviltä (30 prosenttia). Myös pikaluottojen käyttö on yleistä (27 prosenttia).

“Tulokset osoittavat, että merkittävä osa kotitalouksista on joutunut lainaaman rahaa jopa tuikitavallisten laskujen maksuun. Tietokantamme perusteella voimme myös todeta, että mikäli velanmaksun kanssa on ongelmia nyt, niitä on mitä todennäköisimmin myös tulevaisuudessa. Meidän tehtävämme on tarjota kullekin asiakkaalle parasta ratkaisua juuri heidän maksuongelmien selvittämiseksi ja kierteen katkaisemiseksi”, Iskala korostaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös