Markkinakommentit

Tässäkö syyt osakemarkkinoiden rajuun kurssilaskuun?

Osakemarkkinoiden laskun taustalla on pelko deflaatiosta, konkursseista ja taantumasta, arvio Taalerin toimitusjohtaja.

Helsingin pörssin markkina-arvosta on alkuvuoden aikana sulanut jo lähes 15 prosenttia. Myös muissa maissa on ollut mollivoittoista. Erityisesti Kiinan osakemarkkinat ovat saaneet kovia iskuja.

Mitkä tekijät ovat kurssilaskun taustalla?

Taalerin toimitusjohtajan, Juhani Elomaan mukaan alkuvuoden osakemarkkinoiden laskun syynä on erityisesti Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka, mikä on johtanut liian alhaiseen inflaatioon ja lähes hintojen laskuun globaalisti. ”Velkaantunut maailmantalous ei kestä hintojen laskua ja heikkoa talouskehitystä”, Elomaa toteaa markkinasähkeessään.

Elomaan mukaan Kiinassa yritykset tottuivat pitkään siihen, että nimellinen talouskasvu, eli reaalisen kasvun inflaation yhteissumma, oli 15–20 prosenttia vuodessa. ”Tällaisessa ympäristössä lisävelkaantumisen voi hoitaa helposti, mutta nyt Kiinassa nimellinen talouskasvu on vain n. 4–7 %.”

Hitaampi kasvu on tuonut mukanaan ongelmia. ”Monella perustoimialalla lopputuotteiden hinnat jopa laskevat ja monella yrityksellä on jo vaikeuksia hoitaa velkojaan. Kiinan kysyntätilanteen muuttuminen on heilauttanut herkkää globaalia talouden kysyntätilannetta melkoisesti ja esimerkiksi raaka-aineiden (öljy, jalometallit jne.) hinnat ovat yleisesti liukuneet alaspäin jo suhteellisen pitkään”, Elomaa kirjoittaa.

Elomaan mukaan nyt ollaan eri raaka-aineiden hinnoissa tuotantokustannusten kannalta täysin pohjamudissa ja toiminta on yleisesti kannattamatonta. ”Tällainen hinnoittelu on perinteisesti indikoinut uutta taantumaa”, Elomaa varoittaa.

Markkinoiden ahdistusta ovat lisänneet myös yrityslainamarkkinat, jotka ovat kiristymässä.

”Heikkojen (HY) yritysten riskilisät ovat nousseet jo loppusyksystä lähtien, ja viime viikkoina myös hyvien (IG) yritysten riskilisät ovat kohonneet. Ei edes Yhdysvaltojen talous kestä, jos vähän heikommat yritykset joutuvat maksamaan 8–10 % rahoituksestaan ja samalla inflaatio on nollan tuntumassa.”

Keskuspankit ovatkin Elomaan myöhässä ja riskilisien nousu tulee lähikuukausina iskemään reaalitalouteen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös