Makrotalous

EKP päätti uusista elvytystoimista – helikopteriraha tulee

Euroopan keskuspankki on tämän päiväisessä kokouksessaan päättänyt laajentaa arvopapereiden osto-ohjelmaa myös kotitalouksiin.

Osto-ohjelman suuruus on 50 miljardia euroa, ja se toteutetaan touko-syyskuun aikana.

Kotitalouksille suunnatun osto-ohjelman avulla keskuspankki yrittää taistella euroalueen heikkeneviä talousnäkymiä ja deflaatiopelkoa vastaan.

EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan aiempien osto-ohjelmien ongelmana on ollut, ettei lisääntynyt likviditeetti ole välittynyt kotitalouksien ostovoimaan, vaan pankit ovat tallentaneet saadut varat takaisin keskuspankkiin.

Nyt toteutettavalla suoraan kotitalouksiin kohdistuvalla elvytyksellä keskuspankki uskoo talouskasvun vauhdittuvan, kun kotitalouksien ostovoima kasvaa.

Käytännössä kotitalouksille suunnattu osto-ohjelma toimii siten, että keskuspankit välittävät liikepankkien kautta lisää likviditeettiä kotitalouksille. Jokaista talletettua 1000 euroa vastaan EKP myöntää 750 euroa käteistä, joka siirretään kotitalouksien tileille.

Keskuspankki aloittaa käteisen siirron talletustileille 1.5.2015 alkaen.

PoorBankin ekonomisti Niilo Näsäviisainen epäilee uusien elvytystoimien tehoa. Näsäviisaisen mukaan kotitalouksille suunnattu likdiviteetin lisäys on odotettua vähäisempi ja riittämätön nostamaan inflaatio-odotuksia.

”Kotitalouksilla on Suomessa niin paljon pelivelkoja, ettei EKP:n tuki riitä kattamaan niitä”, Näsäviisainen varoittaa. Ekonomistin mukaan varsinkin varakkaat keski-ikäiset suomalaismiehet ovat kärsineet mittavia taloudellisia tappioita taktisesti epäonnistuneissa naimakaupoissa.

Ekonomistit olivat uutistoimisto Kukkavuoren mukaan odottaneet 50,0478 miljardin euron lisäelvytystä toteutuneen 50,0 miljardin sijaan. Odotuksia alhaisempi elvytyspaketti oli markkinoille syvä pettymys.

Tulonjakoliiton toimitusjohtaja Pekka Pienaivo on EKP:n päätöksestä tyytyväinen. ”Euroalue ei selviä taantumasta ilman suoraa setelirahoitusta. Suomen taloustilanteen kohentaminen edellyttää kuitenkin lisäksi, että hallitus tuo pikimiten eduskunnan päätettäväksi lakiehdotuksen verotransformaatiosta”, Pienaivo vaatii.

Verotransformaatiolla tarkoitetaan kotitalouksien ja yritysten veromaksujen siirtoa valtion maksettavaksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös