Yritysuutiset

Op eroaa Finanssialan Keskusliitosta – taustalla rahoittajien ristiriidat

Kuva: OP-ryhmä.

Kuva: OP-ryhmä.

OP haluaa vahvistaa myös omaa edunvalvontaansa. Se on kuitenkin vain virallinen selitys, sillä eron taustalla on myös muita syitä.

OP kertoo tiedotteessaan irtautuvansa Finanssialan Keskusliiton toiminnasta ja käynnistää neuvottelut jäsenyyden siirtämisestä Palvelualojen työnantajat Paltaan.

FK on pankkien, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöiden sekä rahasto- ja rahoitusyhtiöden ja arvopaperivälittäjien etujärjestö. OP ja sen kilpailija Nordea ovat selkeästi Finanssialan keskusliiton suurimmat rahoittajat.

“Digitaalisuus muuttaa sekä perinteisiä toimialakäsityksiä että tuote- ja palvelumalleja. Yritysten valtava uusiutumistarve haastaa niin viranomaisia kuin yritysten omaa edunvalvontaakin. Euroopan keskuspankki työllistää meitä uutena valvojana paljon ja on tuonut uuden painotuksen edunvalvontatarpeisiimme. Kun lisäksi yhteisömuotomme ohjaa meitä kehittämään asiakaslähtöisesti aivan uudenlaisia, monialaisia palvelukokonaisuuksia, OP Ryhmän keskusyhteisön hallintoneuvoston tänään tekemälle edunvalvontapäätökselle on selkeät perusteet”, kertoo OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä OP haluaa omalla vahvalla edunvalvonnallaan varmistaa erityisesti asiakasomisteisuuteen ja monialaiseen palvelutarjontaan perustuvan liiketoimintamallinsa toimintaedellytykset ja tasapuoliset kilpailumahdollisuudet.

Irtautumisen jälkeenkin OP jatkaa FK:n kanssa erillisiin sopimuksiin perustuvaa maksuliikealueen yhteistyötä, johon kuuluu myös yhteistä edunvalvontaa.

“Tulemme hakemaan Paltan jäsenyyttä. Palta hoitaa tälläkin hetkellä finanssialan keskeiset työmarkkina-asiat. Käynnistämme tähän liittyvät neuvottelut saman tien. Jatkamme Paltan kautta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenenä”, Karhinen kertoo.

Eron virallisen selityksen taustalla on kuitenkin myös muita syitä.

OP:n ja Finanssialan keskusliiton välit ovat heikentyneet jo aiemmin. Viime joulukuussa OP-ryhmä ilmoitti Finanssialan keskusliitolle pidättäytyvänsä kaikesta toiminnasta keskusliitossa, paitsi työmarkkinatoimikunnasta ja työmarkkina-asioista. Samalla OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen jätti tehtävänsä FK:n hallituksen puheenjohtajana.

OP:n irtautuminen FK:sta oli protesti sille, että vakuutusyhtiö If oli pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään, käyttääkö OP pankki- ja vakuutuspalveluissa väärin määräävää markkina-asemaansa. OP:n johto on tulkinnut If:n kantelun hyökkäykseksi koko osuustoiminnallista toimintatapaa vastaan.

Taustalla on kyse myös henkilökemiasta.

FK:N toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi on kehunut julkisuudessa pitävänsä Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosia ylivertaisena keskustelukumppanina. Wahlroos oli esittänyt Kauppia UPM:n hallituksen jäseneksi.

Karhinen ei Kaupin ja Wahlroosin yhteistyöstä pitänyt, sillä If on osa Sampoa ja Sampo omistaa yli viidesosan Nordeasta.

Wahlroos ja Sampo näkevät OP:n osuustoiminnan pahana kilpailijana. OP on hyödyntänyt osuustoiminnan bonusmallia, jossa jäsenet hyötyvät vakuutusten ja pankkipalveluiden keskittämisestä. OP on voinut kanavoida menestystään bonuksiin, kun kilpailijat joutuvat jakamaan osan varoistaan omistajilleen riihikuivalla rahalla.

Tarjoamalla keskittämisetuja OP on pystynyt kasvattamaan markkinaosuuksia kilpailijoiden nenän edestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös