Makrotalous

Osalla kotitalouksista velkaa jopa viisi kertaa vuosituloihin nähden

Osa kotitalouksista on ottanut velkaa tuloihinsa nähden varsin reippaasti.

Kotitalouksien velkaantumisaste kertoo velkojen suhteen käytettävissä oleviin vuosituloihin. Lama­vuosia edeltänyt aiempi ennätystaso 1980-luvun lopulla saavutettiin viime vuosikymmenen puolivälissä. Sen jälkeenkin velkaantumisaste on jatkanut kasvuaan, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Timo Matala blogissaan.

Kotitalouksilla oli Matalan mukaan tämän vuoden alussa velkaa vajaat 125 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan. Velkojen kasvusta huolimatta Suomen koti­talouksien velkaantuminen on edelleen eurooppalaisittain keskitasoa. Korkein velkaantumisaste on Tanskassa, missä velkaa on keskimäärin yli 250 prosenttia tuloihin nähden.

Suomestakin löytyy korkeasti velkaantuneita kotitalouksia.

Matalan mukaan kotitalouksia, joilla oli vuonna 2014 velkaa vähintään kolme kertaa vuositulojen verran, oli 265 000, eli 10 prosenttia kaikista ja 19 prosenttia velallisista talouksista. Vähintään viisinkertaiset velat suhteessa tuloihin oli 63 640 koti­taloudella, eli hieman yli kahdella prosentilla kaikista ja viidellä prosentilla velallisista kotitalouksista.

Yleisimpiä suuret velat vuosi­tuloihin verrattuna olivat 25 – 34-vuotiaiden kotitalouksilla. ”Tämän ikäluokan talouksista runsaalla viidenneksellä eli 88 660:lla oli velkaa vähintään kolme kertaa vuosi­tulojen verran. Jokseenkin kaikilla niistä oli asunto­velkaa”, Matala toteaa.

Taulukko: Asuntovelallisten kotitalouksien (asuntokuntien) velkaantumisaste ikäluokittain 2002 – 2014, %

velkaantumisaste-kotitaloudet-092016

Lähde: Tilastokeskus, velkaantumistilasto

Pelkkä velkaantumisaste ei kuitenkaan kerro koko totuutta kotitalouksien velanhoitokyvystä.

”Mahdollisten ongelmien kannalta ratkaisevassa asemassa eivät niinkään ole velkamäärät vaan velanhoitokulut ja muutokset talouden kyvyssä selvitä niistä. Viime vuosien poikkeuksellisen alhainen korkotaso on tässä suhteessa suosinut velallisia”, Matala toteaa.

Keskimäärin velalliselta kotitaloudelta korkoihin kului viime vuonna 1 430 euroa. Korkomenojen osuus koti­talouksien käytettävissä olevista tuloista on viime vuosi­kymmenen aikana vaihdellut 2 – 5 prosentin välillä.

Kommentoi
Ylös
>