Markkinakommentit

Raju pudotus osakemarkkinoilla – pelkokerroin +23%

Markkinat säikähtivät USA:n keskuspankin haukkamaisista kommenteista. Osakekurssit laskivat perjantaina rajusti ja VIX-pelkokerroin pomppasi ylös.

Yhdysvaltojen osakekurssit laskivat perjantaina rajusti kautta linjan. Dow-indeksi rojahti 2,13 prosenttia, S&P 500 -indeksi laski 2,45 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq tippui sekin 2,54 prosenttia. Kurssilasku oli kovin sitten viime helmikuun.

Euroopassa kurssilasku oli maltillisempaa EuroStoxx 50 -indeksin laskiessa 0,98 prosenttia.

Samalla pitkät korot pomppasit ylös. USA:n 10 vuoden valtiolainan korko nousi 3,64 prosenttia. Velkakirjojen hinnat laskivat kuluvalla viikolla ja valtionlainojen korot nousivat korkeimmilleen sitten kesäkuun lopun. Sijoittajien hermostuneisuutta mittaava VIX-indeksi nousi puolestaan hurjasti, peräti 23,17 prosenttia.

vix-indeksi-pelkokerroin-092016

Kurssilaskun taustalla on sijoittajien tiivistyvä pelko Yhdysvaltojen keskuspankin tiukentuvasta rahapolitiikasta.

Kurssilaskun varsinainen katalysaattori oli kuitenkin Fedin Bostonin johtajan Eric Rosengrenin varoitus korkojen noususta. Tämä sai markkinat epäilemään keskuspankin ohjauskoron nostoa vielä ennen vuodenvaihdetta.

Myös EKP:n pääjohtajan, Mario Draghin, haukkamaiset kommentit säikäyttivät sijoittajia. Draghi kertoi, ettei EKP ole valmis kasvattamaan velkakirjojen osto-ohjelmaansa.

Markkinat ovat selvästi olleet pettyneitä keskuspankin viimeaikaisiin lausuntoihin, arvioi jättipankki Wells Fargon osakestrategi John Manley Bloombergille. Keskuspankkipomot ovat Manleyn mukaan antaneet sijoittajille aihetta hermoiluun.

Kommentoi
Ylös
>