Sijoitusideat

Kemira nousi Nordean mallisalkkuun

Lähde: Kemira Oyj

Lähde: Kemira Oyj

Nordea nosti perjantaina kemianyhtiö Kemiran kotimaiseen mallisalkkuun hyvin tuottaneen Valmetin tilalle.

Pankki odottaa Kemiran näkymien paranevan tulevina vuosina, kun toimitusmäärien kasvu tukee tuloksentekokykyä. ”Sekä metsäteollisuuskemikaalien että öljy- ja kaivosteollisuuden kysyntänäkymät ovat parantuneet, minkä takia päivitetyt kasvuennusteemme ovat molempien yksiköiden osalta markkinaennusteita korkeampia”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Kemiran suurin yksikkö sellu & paperi hyötyy lisääntyvästä sellukapasiteetista yhtiön ollessa toimialallaan globaali markkinajohtaja. ”Kemiran tuotteiden kysyntä on kiinni metsätuotteiden valmistusmääristä eikä lopputuotteiden hinnoista. Yksikön tulokseen vaikuttavat volyymin lisäksi kemikaalien myyntihinnat sekä raaka-ainekustannukset.”

Nordean mukaan öljypuolella Kemiralle tarjoaa kasvua kaksi tekijää.

Kemira on viime vuonna aloittanut toiminnan niin sanottujen CEOR-tekniikan kemikaalien parissa, jossa sillä on tällä hetkellä noin 3 %:n markkinaosuus. ”CEOR-tekniikalla vanhoista lähteistä saadaan Kemiran kemikaalien avulla lisää öljyä irti, jota ei perinteisillä tavoilla saataisi enää aikaan.”

CEOR-markkinaa hallitsee ranskalainen listaamaton yhtiö SNF yli 50 prosentin markkinaosuudellaan. Nordean mukaan ranskalaisyhtiön vahva jalansija varsinkin länsimaisten öljy-yhtiöiden parissa on Kemiralle otollinen, sillä lähes monopoliaseman länsimaissa saavuttaneen SNF:n ei ole aiemmin tarvinnut kilpailla hinnalla.

Toinen menestymisen mahdollisuus tulee liuskeöljymarkkinoista.

Kemira toimittaa liuskeöljytuotantoon käytettäviä kemikaaleja. Liuskeöljytuottajien tilanne on Nordean mukaan Yhdysvalloissa paranemassa öljyn hinnan noustua, ja ala onkin viime kuukausina piristynyt selvästi. ”Liuskeöljyn tuotantokustannukset ovat laskeneet, ja öljyn hinnan elpyminen on kääntänyt porausaktiviteetin kasvuun.”

Nordea näkee Kemiran vakaana ja hyvänä osinkoyhtiönä, jossa lähivuosien kasvua tukevat maailmanlaajuisen sellukapasiteetin jo suunnitellut lisäykset. Pidemmällä tähtäimellä myös CEOR-tekniikka luo yhtiölle kiinnostavan lisäkasvumahdollisuuden.

Kemiran tulosperusteinen arvostus on vain hieman alle kilpailijoiden tason.

”Yhtiön kasvunäkymät ovat kuitenkin houkuttelevat ja kassavirtakykyyn suhteutettuna Kemiran osake on selvästi verrokkejaan edullisempi”, Nordea toteaa.

Nordea Marketsin suositus Kemiralle on Osta tavoitehinnalla 15 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös