Asunnot ja kiinteistöt

Taloussanomat: Talojen lämmitystavat kustannusvertailussa – erot huomattavia

Kuva: Anssi Koskinen

Kuva: Anssi Koskinen

Maalämpö on selvästi edullisin ja sähkö kallein tapa lämmittää omakotitaloa pitkällä aikavälillä, kertoo Taloussanomien suuntaa antava laskelma.

Lehti laati laskelmat energiatehokkuuteen kannustavan Motiva-yhtiön lämmitystapojen vertailulaskurilla. Laskelmat on laadittu neljän hengen esimerkkiperheelle, joka asuu Keski-Suomessa. Investoinnin kuoletusajaksi on asetettu 15 vuotta.

Taloussanomien mukaan maalämpöpumppu on ylivoimaisesti halvin tapa lämmittää omakotitaloa pitkällä aikavälillä.  Maalämpöpumpun investointikustannukset ovat alussa kalliimmat kuin muilla vertailun lämmitysmuodoilla, mutta juokseva lämmityslasku selvästi edullisin.

Kun otetaan huomioon sekä investointi- ja lämmityskulut, nousee maalämpöpumppu edullisimmaksi lämmitysmuodoksi alle kymmenessä vuodessa. 60-luvulla rakennetussa omakotitalossa maalämmöstä tulee Taloussanomien mukaan edullisin jopa nopeammin.

Ei ole yllätys että kallein lämmitysmuoto pitkällä aikavälillä on vertailun mukaan sähkö. Sen alkuinvestointi ovat vertailun halvimmat, mutta lämmityskulut suurimmat. Sähkön vuosikulut ovat laskelman oletuksilla pitkällä aikavälillä jopa yli 2,65 kertaiset maalämpöön verrattuna.

2010-luvulla rakennetun omakotitalon lämmityslasku vuodessa:

LämmitysmuotoEur
Maalämpö883
Pelletti1210
Ulkoilma-vesilämpöpumppu ja öljy1469
Ulkoilma-vesilämpöpumppu ja sähkö1529
Kaukolämpö1698
Öljy1763
Sähkö2347

 

Motivan pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna huomauttaa kuitenkin, että laskelmiin kannattaa suhtautua varauksella ja ovat vain suuntaa antavia. Laskennan lopputulokseen vaikuttaa vaikeasti ennustettavaa tekijää.

Motivan pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri on tehty avustamaan rakennusten lämmitystapojen vertailussa. Laskurin tarkoituksena on tarjota puolueetonta ja vertailukelpoista tietoa eri lämmitystavoista sekä niiden kustannuksista. Tavoitteena on myös antaa kokonaisvaltaista tietoa lämmitystavoista yksittäisten laitteiden tai järjestelmän osien sijaan.

Motivan vertailulaskuri löytyy täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös