Sijoitusuutiset

Yhdysvaltain presidenttivaalit huolestuttavat yksityissijoittajia

Kuva: Gage Skidmore

Kuva: Gage Skidmore

Neljännes Nordnetin kyselyyn vastanneista uskovat, että Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos vaikuttaa heidän talouteen ja 14 prosenttia ovat huolissaan osake tai rahastosijoituksistaan.  

Nordnet tutki miten yksityissijoittajat kokevat Yhdysvaltain presidentinvaalien vaikuttavan heidän talouteensa. Vastanneista 25,6 prosenttia uskoivat, että presidentinvaalin tulos vaikuttaa heidän talouteen. Varsinkin miehet olivat 29,3 prosentin osuudella vakuuttuneita vaalituloksen vaikutuksesta kun vastaava luku naisten keskuudessa oli selvästi alhaisemmat 21,8 prosenttia.

Oman talouden kohtalo huolestuttaa yhdeksää prosenttia vastanneista mikäli Clinton voittaa vaalit ja 40 prosenttia vastanneista mikäli Trump voittaa vaalit. 

– Levottomina aikoina epävarmuutta synnyttävän vaalitapahtuman vaikutus eri aloilla korostuu. Ei vähiten toisen presidenttikandidaatin protektionismia uhkuvien puheiden takia, kommentoi Nordnet Suomen talousasiantuntija Martin Paasi.

– Sulkeutuneet Yhdysvallat hidastaisi maailman talouden elpymistä entisestään, Paasi täsmentää.


Miehet (18,1 %) olivat myös naisia (9,6 %) enemmän huolissaan osake tai rahastosijoituksistaan yhdysvaltojen presidentinvaalien alla.

– Vaalien johdosta ei kuitenkaan oltu valmiita muuttamaan sijoituksia, mikä on pitkäaikaisen säästäjän kannalta täysin oikea asenne, Paasi jatkaa.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vaalivoitto huolestutti 9,2 prosenttia vastanneista, painottuen miehiin (11,8 %). Vastaavasti republikaanien Donald Trumpin vaalivoitto huolestutti 40,1 prosenttia sukupuolesta riippumatta.

– Huoli Yhdysvaltain presidentinvaalien vaikutuksista on pitkälti Donald Trump ansiota. Kasvavien konfliktien riski, työvoiman liikkuvuuden hankaloittaminen ja kansallinen protektionismi syö paitsi maan Yhdysvaltojen, myös muiden maiden taloudellista kehitystä, Paasi toteaa.

– Kauttaaltaan vastaustulokset osoittavat, että nuoremmat ikäpolvet ovat vanhempia ikäryhmiä enemmän huolissaan vaalien vaikutuksista, Paasi toteaa.

– Sitä mukaan kuin Clintonin vaalivoitto varmistuu, presidentinvaalien synnyttämä riski markkinoilla pienenee. Tämä tukee osinkokautta lähestyviä osakemarkkinoita, Paasi summaa.

Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö CINT ajalla 3.–9.10.2016. Kyselyyn vastasi 1 028 18–70-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali +/-3 %.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös