Sijoitusideat

Consti hyötyy kiinteistöjen massiivisesta korjausvelasta

consti-osakekurssi-112016
Evli nosti korjausrakentamiseen erikoistuneen Constin osakkeen suosituksen tasolle Osta.

Korjausjausrakentamiseen erikoistunut Consti raportoi eilen hyvistä näkymistä.

Yhtiön mukaan korjausrakentamisen ja taloteknisten palveluiden kysyntä jatkui kohtuullisen hyvänä vuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Heinä-syyskuun aikana Consti keräsi uusia tilauksia 6,3prosenttia enemmän kuin viime vuoden kolmannella neljänneksellä.

Kolmannen neljänneksen liikevaihtomme kasvoi 0,3 prosenttia ja oli 70,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi talotekniikassa ja korjausurakoinnissa, mutta supistui julkisivuissa.

Henkilöstöresurssit haasteena

Yhtiön mukaan heinä-syyskuun liikevaihtokertymään vaikutti ennakoitua haasteellisempi henkilöstöresurssien saatavuus, mikä heijastui projektien etenemiseen ja aloittamiseen sekä jonkin verran myös uusien projektien hankkimiseen. ”Tämän johdosta alkuvuonna vahvistunut tilauskantamme ei realisoitunut liikevaihdoksi ennakoidulla tahdilla”, Consti toteaa osavuosikatsauksessaan.

Constin kannattavuus parani vuosineljänneksen aikana. Oikaistu liikevoitto oli 3,7 miljoonaa euroa eli 5,3 prosenttia liikevaihdosta, kun vastaavat luvut vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä olivat 3,2 miljoonaa euroa ja 4,5 prosenttia liikevaihdosta.

Consti uskoo korjausrakentamisen ja taloteknisten palveluiden kysynnän pysyvän kohtuullisen hyvällä tasolla myös loppuvuonna.

”Viimeisen neljänneksen liikevaihtokertymään vaikuttavat ennakoitua haasteellisempi henkilöstöresurssien saatavuus ja osittain projektien toteutusaikataulujen siirtyminen eteenpäin. Tämän vuoksi tarkensimme koko vuoden liikevaihto-ohjeistustamme hieman alaspäin. Arvioimme koko vuoden 2016 liikevaihdon kasvavan vuoteen 2015 verrattuna.”, sanoo Consti-konsernin toimitusjohtaja Marko Holopainen.

Evlin mukaan Constin eilinen Q3-tulos oli varsin hyvin linjassa odotusten kanssa.

”Nostamme Q3 raportista esiin yhtiön vahvistuneen kannattavuuden (EBITDA-marginaali nousi 6.4 prosenttiin viime vuoden 5.1 prosentista) sekä vahvan kassavirran. Tilauskirjan 7.7 prosentin kasvu kertoo mielestämme siitä, ettei Constin liikevaihtovaroitus johtunut kysyntäongelmista, vaan resurssipulasta””, Evli toteaa aamukatsauksessaan.

Korjausvelka on Constin kasvuajuri

Lyhyellä aikavälillä Evli näkee Constin olevan rakennussektorilla suhteellisesti haastavammassa asemassa kuin uudisrakentajat.

”Kuumentuvassa markkinassa uudisrakentajien imevät markkinoilta resurssit, erityisesti projektijohdon, mikä aiheuttaa Constille kustannuspaineita ja haasteita vastata omaan kysynnän kasvuun. Uudisrakentajat voivat hyvässä markkinatilanteessa maksaa resursseista korkeampaa hintaa kuin matalan marginaalin liiketoiminnassa oleva Consti.”

Vaikka rakennussykli hiipuu kuitenkin jossain vaiheessa, mutta Constin kysyntänäkymät eivät, Evlin analyytikko Jaakko Tyrväinen toteaa.

Constille töitä tuo yksi Suomen rakennuskannan massiivinen ongelma: korjausvelka.

”Suomen kiinteistöjen korjausvelka kasvaa tasaisesti koko ajan ja 60- ja 70- lukujen rakennukset pitävät orgaanisen kysynnän voimakkaassa kasvussa. Uskomme Constin jatkavan yli 5 prosentin orgaanista kasvua keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä”, Tyrväinen ennustaa.

Vaikka tällä hetkellä korjausrakentamisen markkinat kasvavat vain 2 vauhtia, näkee Evli markkinakasvun voimistuvan erityisesti niillä maantieteellisillä markkina-alueilla, joilla Consti operoi.

Evli nosti Constin suosituksen tasolle Osta ja asetti tavoitehinnan 18 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös