Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainojen todelliset kokonaiskorot vertailussa

Taloussanomat vertaili eri rahoituslaitosten tarjoamien asuntolainojen todellisia kokonaiskorkoja marraskuussa pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Marraskuun asuntolainavertailussa uuden asuntolainan todellinen keskikorko pysyi lähes ennallaan edellisiin kuukausiin verrattuna, kertoo Taloussanomat. Suomen Rahatiedon teettämän vertailun mukaan uuden asuntolainan keskimarginaali on pysynyt 1,12 prosentissa syyskuusta saakka.

Vielä tammikuussa keskimarginaali oli korkeimmillaan 1,25 prosentissa, mistä se laski hiljalleen nykyiselle tasolle.

Selvityksessä nykyistä asuntolainan kuukausimaksua verrattiin viiden vuoden takaiseen tasoon. Vertailussa lainan kuukausimaksu muodostuu vuoden euriborin kuukauden alun noteerauksesta ja marraskuun uuden asuntolainan keskimarginaalista.

Summaltaan 100 000 euron uusi asuntolaina 20 vuoden maksuajalla on lainan ottohetkellä liikkunut tällä vuosikymmenellä 546,57–465,27 euron kuukausimaksun haarukassa. Marraskuussa 2011 korko oli uusissa lainoissa 2,84 prosenttia ja kuukausimaksu näin 546,57 euroa, kun lainakorko on nyt 1,12 prosenttia ja kuukausimaksu vain 465,27 euroa.

Eroa kuluvan vuosikymmenen halvimman ja kalleimman kuukausimaksun välillä on siis 81,30 euroa. Taloussanomien mukaan todellisuudessa asuntovelallisen talouteen ero on kuitenkin pienempi, kun huomioi verotuksen alijäämähyvityksen alentumisen.

Vertailussa halvimman tarjouksen sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella tarjosi Hypo, jonka tarjouksessa todellinen korko oli vain 1,05 prosenttia. Kallein tarjous oli pääkaupunkiseudulla Handelsbankenilla ja Tampereella Oma Säästöpankki Oy:llä.

Kokonaiskorko muodostuu viitekorosta, korkomarginaalista ja muista kuluista.

Katso eri pankkien marraskuun asuntolainojen todelliset lainakorkotarjoukset tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös