Valuuttakurssit

Euro historiallisessa luisussa

euro-dollari-vaihtosuhde-valuuttakurssi-112016
Euron vaihtosuhde dollariin nähden laski perjantaina jo 10 päivää peräjälkeen. Euron lasku on nyt pisin koko sen olemassaolon aikana.

Euro lähti laskuun Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen. Donald Trumpin valinta maan presidentiksi on nostanut odotuksia valtion elvytystoimista. Se on nostanut inflaatio-odotuksia ja pitkiä korkoja. Samalla dollari on vahvistunut euroon nähden.

Euron arvoon näyttää tulevan paineita myös jatkossa, sillä Trumpin valinta saattaa nostaa populististen liikkeiden kannatusta euroalueella. Populististen liikkeiden voittokulku loisi pelkoja koko eurojärjestelmän romahtamisesta.

”Momentum on hyvin vahva euroa vastaan tällä hetkellä. Kuinka kauan tämä jatkuu, jää nähtäväksi”, toteaa Hantec Markets -yhtiön analyytikko Richard Perry Market Watch -sivustolla.

Lisäksi markkinoilla pidetään jo lähes varmana, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed tulee nostamaan korkotasoa joulukuussa. Futuurimarkkinan hinnoittelevat koronnoston todennäköisyyden jo yli 90 prosenttiin.

Kasvava korkoero USA:n ja Saksan valtionlainoissa luo paineita euron heikentymiselle. USA:n kohoava valtionlainojen korkotaso houkuttelee korkeampia tuottoja hakevaa pääomaa maahan.

USA:n ja Saksan valtionlainojen korkoero onkin revennyt korkeimmalleen vuosikymmeniin. Erotus USA:n ja Saksan valtionlainojen välillä oli perjantaina jo hieman yli kaksi prosenttia, mikä on korkein vuoden 1989 jälkeen.

Perryn mukaan kyse on enemmän dollarin vahvuudesta kuin euron heikkoudesta.

Samalla Euroopan keskuspankki on antanut viitteitä siitä, että se voisi laajentaa rahapoliittista elvytystä. Myös Euroopan keskuspankki luo täten paineita euroa kohtaan.

Jättipankki Goldman Sachs ennustaa euron romahtavan vielä pariteettiin, eli vaihtosuhteeltaan samalle tasolle dollarin kanssa, 1,0 dollariin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös