Talouden trendit

Säästäminen kiinnostaa kotitalouksia yhä vähemmän

säästäminen säästämisaste kotitaloudet talous

Tilastokeskuksen mukaan kotitaloussektorin säästämisaste heikkeni kolmannella vuosineljänneksellä toiseen neljännekseen verrattuna ja oli negatiivinen.

Kotitalouksien säästämisaste laski heinä-syyskuussa 0,2 prosenttiyksiköllä -0,8 prosenttiin. Säästämisaste on säästön osuus käytettävissä olevasta tulosta. Kotitalouksien investointiaste tasoittui 10,8 prosenttiin neljän peräkkäisen kasvuneljänneksen jälkeen. Suurin osa kotitalouksien investoinneista muodostuu asuntoinvestoinneista.

Säästämisasteen heikentyminen johtui pääasiassa kulutusmenojen kasvusta, sillä myös kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat kolmannella neljänneksellä, arvioi Tilastokeskus. Kotitalouksien oikaistu käytettävissä oleva tulo hintojen muutoksesta puhdistettuna kasvoi 0,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä.

Luultavasti myös Suomen taloustilanteen kohentuminen ja pitkään historiallisen alhaalla pysyneet korot ovat pitäneet yllä kotitalouksien kovaa kulutustahtia.

Suomalaistalouksien tulokehitys on ollut kuitenkin heikkoa pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokuntien käytettävissä olevien rahatulojen reaalinen vuosimuutos on ollut negatiivinen 2010-luvulla monena vuotena peräkkäin, mutta vuosi 2015 näyttää pitkään aikaan paremmalta: sekä keskiarvon että mediaanin mukaan asuntokuntien tulot kasvoivat muutamaan edellisvuoteen verrattuna selvästi.

Keskiarvolla mitattuna reaalitulojen kasvu ylitti viime vuonna prosentin rajan, mediaanituloilla mitattuna tulojen kasvu oli 0,8 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös