Markkinakommentit

Inderes: Tuloskaudella ei varaa pettymyksiin

Osakkeiden nykyiset arvostustasot vaativat taakseen selkeää tuloskasvua vuonna 2017, arvioi analyysitalo Inderes.

Pörssin tuloskausi käynnistyy ensi viikolla, kun esimerkiksi Elisa, Telia ja Kone julkistavat 2016 tuloksensa. Pörssikurssit ovat kohonneet selvästi piristyneiden talouskasvuodotusten myötä ja arvostustaso on kiristynyt entisestään, Inderes toteaa aamukatsauksessaan.

Analyysitalon mukaan pettymyksiin ei Q4:llä ole varaa ja mikäli nykyisiä arvostustasoja voidaan pitää kestävinä, tulee yhtiöiden viestiä piristyneestä toimintaympäristöstä ja ohjeistaa tuloskasvun kiihtymistä.

Pörssiyhtiöt kasvu-uralla tuloksissa

Inderes ennustaa seuraamiensa noin 90 pörssiyhtiön liikevaihtojen kasvaneen Q4:llä keskimäärin 2,7 prosentialla. ”Kasvua ajavat Suomen talouden piristyminen, Venäjän käänne ja Euroopan talouskasvu.”

Liikevoitot palaavat selvälle kasvu-uralle erittäin heikon Q3:n jälkeen ja Inderes ennustaa liikevoiton mediaanikasvun olevan 5,9 prosenttia. Liikevoittojen nousun taustalla on etenkin liikevaihdon kasvu.

”Tulosennusteiden valossa rima ei ole asetettu erityisen korkealla ja tulosvaroitusten vähäinen määrä tukee arviotamme siitä, että yhtiöt ovat palanneet takaisin selvään tuloskasvuun Q4:llä. Liikevoittojen paluu selvään kasvuun on vaisun Q3:n jälkeen kriittistä ja kohonneiden arvostustasojen myötä pettymyksille ei kuitenkaan ole sijaa. Yhtiökohtaiset erot ovat suuria ja tulospettymyksistä tullaan todennäköisesti rankaisemaan voimakkaalla kurssilaskulla”, analyysitalo arvioi.

liikevaihto kasvu Inderes osakkeet

Toimialojen näkymät

Sektoreista Inderes positiivista kehitystä laajalla rintamalla. Rakentaminen tulee jatkamaan erinomaista vetoaan ja myös IT-palvelusektorilla kysyntä on säilynyt vahvana.

Kokonaisuutena Suomen talouteen sidoksissa olevat yritykset tulevat jatkamaan positiivista kehitystään vahvan talouskasvun imussa, Inderes toteaa. Venäjä-yhtiöillä talouden kääntyminen ja ruplan vahvistuminen katkaisee vuosia kestäneen korpivaelluksen.

Metsäsektori jatkaa tasaisen vahvaa suorittamistaan suotuisien markkina-ajurien myötä. Inderesin mukaan konepajojen osakekurssit ovat nousseet voimakkaasti Trumpin valinnan jälkeen. Neljännellä kvartaalilla on erittäin mielenkiintoista nähdä, onko markkinoiden optimismi heijastunut myös yhtiöiden toimintaympäristöihin, Inderes toteaa.

Q4-raporteissa suurin huomio tulee Inderesin mukaan keskittymään tulevaisuuden näkymiin ja ohjeistuksiin.

”Talousdata on loppuvuoden aikana jatkanut piristymistään kaikilla yhtiöidemme päämarkkinoilla (muu Eurooppa, Pohjoismaat ja Venäjä), minkä pitäisi heijastua parantuneena toimintaympäristönä. Parantunut toimintaympäristö luo pohjaa kysynnän kasvulle ja tämä puolestaan mahdollistaa yhtiöidemme kiihtyvän tulosparannuksen.”

Konsensusodotus vuoden 2017 tuloskasvulle on noin 13 prosenttia ja yhtiöiden ohjeistusten tulisi Inderesin mukaan heijastella tätä.

Helsingin pörssi PB luku arvostustaso

Lähtökohtaisesti Inderes pitää pörssimme yhtiöiden tuloskasvuedellytyksiä ensi vuodelle hyvinä. ”Piristynyt talousympäristö luo hyvän pohjan kysynnän kasvulle ja vuosia kestäneen saneerauksen seurauksena yhtiöiden kulurakenteet ovat pääosin erinomaisella tasolla, joten kasvun pitäisi valua tehokkaasti alimmalle riville.”

Arvostustaso vaatii taakseen kiihtyvää tuloskasvua

Tämän tuloskasvun realisoituminen on kuitenkin ehdollinen sille, että maailman talouden isot riskit eivät realisoidu ja rakenteelliset ongelmat pysyvät maton alla. ”Isoista riskeistä keskeisimpiä ovat mielestämme tällä hetkellä Euroopan poliittinen epävakaus, Yhdysvaltojen uuden presidentin linjaukset, geopoliittiset riskit ja nousevat korot”, Inderes tiivistää.

Viimeaikaisen kurssirallin myötä Helsingin pörssin arvostustaso on kohonnut selvästi. Vuoden 2016 tuloksilla laskettu P/E-kerroin on 18x ja P/B-kerroin on kohonnut 2,1x tasolle, joka on korkein taso sitten vuoden 2006.

Osinkotuotto on painunut noin kolmeen prosenttiin (2016e: 2,9 %) eivätkä osingot enää tarjoa edellisvuosien kaltaista tukea osakkeille.

”Nykyiset arvostustasot vaativat mielestämme taakseen selkeää tuloskasvua vuonna 2017 ja mielellään selkeää kiihdytystä vuoden 2016 tasolta. Vaikka tuloskasvun kiihtymiselle onkin kohtuulliset edellytykset, suosittelemme sijoittajia varovaisuuteen johtuen korkeista arvostustasoista ja kohonneista riskeistä. Myös osakepoiminnan merkitys korostuu indeksien ollessa kalliisti hinnoiteltuja”, Inderes päättelee.

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös