Kasvuosakkeet

Netflixin vuosikatsaus yllätti positiivisesti

Netflix julkisti vuosikatsauksensa eilen yöllä Suomen aikaan. Yrityksen kasvu jatkuu vahvana ja osake nousi kertaheitolla yli 8%.

Netflixin liikevaihto vuonna 2016 oli 8,3 miljardia dollaria. Kasvua kertyi edellisestä vuodesta 35%. Netflixin käyttäjiä oli vuoden lopussa 93,8 miljoonaa. Vuodessa käyttäjämäärät lisääntyivät 19 miljoonalla asiakkaalla. Netflixin osakekohtainen tulos oli 15 senttiä, joka on kaksi senttiä enemmän kuin mitä analyytikot olivat odottaneet.

Vuosikatsaus oli selvästikin sijoittajien mieleen ja osake nousi jälkipörssissä yli 8% ja jäi lopulta lähelle 144 dollarin tasoa. Tämä on toinen perättäinen vuosineljännes, kun Netflix yllättää analyytikot positiivisesti. Q3 2016 johti osakkeen nousuun 20 prosentilla 119 dollariin. Netflixin osakekurssi on noussut puolessa vuodessa yli 60 prosentilla.

Mikä on osavuotiskatsauksen merkitys?

Onko osavuotiskatsauksen tulos hyvä syy ostaa osaketta? Ei ole, koska tulos on jo sisällytetty osakkeen hintaan.

Se onko Netflix hyvä sijoituskohde määräytyy lopulta sijoittajan riskisietokyvystä ja henkilökohtaisesta taloustilanteesta. Jos osaketta aikoo ostaa, kannattaa se kuitenkin tehdä pidemmällä aikavälillä. On hyvinkin mahdollista, että seuraavan vuosineljänneksen tulos onkin sijoittajille pettymys. Silloin osakekurssi laskee. Lyhytaikaisia kurssiliiikkeitä on hyvin vaikea ennustaa. Etenkin niin voimakkaasti seuratuissa yhtiöissä kuin Netflix.

Yhtiön vahvuus sijoituskohteena perustuu sen strategian ja kasvun ajureiden tuomaan pitkäaikaiseen kasvuun. Pitkäaikainen sijoittaja suhteuttaa tuloksen pitkän aikavälin kasvuun, eikä lähde hätiköimään suuntaan eikä toiseen.

sijoittaminen, kasvuyhtiöt, kasvusijoittaminen, osakesijoittaminen, vuosikatsaus, netflix

Pitkäaikainen kasvusijoittaja käyttää osaketta ostaessaan ajallista hajautusta ja pyrkii pitämään osaketta salkussaan mahdollisimman pitkään. Ostojen ajoittaminen on hankalaa, mutta siihen löytyy muutamia tekniikoita.

sijoittaminen, kasvuyhtiöt, netflix, kasvusijoittaminen, kasvuyhtiöt

Kasvusijoittajan logiikkana on pitää osaketta niin pitkään, että liiketoiminnan kasvun korkoa korolle efekti ehtii vaikuttamaan. Siihen menee monta vuotta. Kun todellista kasvua on syntynyt tarpeeksi, tulee se sitten aikanaan siirtymään osakekurssiin. Korkeista arvostustasoista johtuen tähän voi mennä pitkäkin aika.

Jotta kasvuosakkeita pystyisi pitämään salkussa tarpeeksi pitkän aikaa, tulisi kasvusijoittajan ymmärtää kasvun ajurit ja keskittyä isoon kuvaan. Mistä Netflixin kasvu sitten muodostuu? Tässä käydään läpi muutama kohta.

  1. Netflix lukeutuu niihin harvoihin yrityksiin, joilla on kyky muuttaa maailmaa. Netflix on muuttanut tapaamme katsoa televisiota.
  2. Netflix kuuluu niihin yrityksiin, jotka osaavat käyttää hyväkseen suurta määrää data. Big data tarkoittaa Netflixin tapauksessa sitä, että asiakkaille voidaan esittää räätälöidysti juuri heille sopivia sarjoja. Netflix saa myös tietoa siitä mitä sarjoja asiakkaille kannattaa tuottaa.
  3. Digitaalinen tuote. Digitaalisen tuotteen jakaminen on lähes ilmaista. Netflixin tapauksessa lähes ilmainen tarkoittaa sitä, että tuotetta pitää muokata kielellisistä ja kulttuurillisista syistä uuteen maahan siirtyessä. Kun tuotekehityskustannukset on maksettu, voidaan tuotetta jakaa kuinka monta kopiota tahansa. Toisaalta digitaalista tuotetta voidaan myös päivittää. Netflixin tapauksessa päivitys tarkoittaa, että uutta sisältöä tulee koko ajan lisää. Tilanne eroaa vaikkapa tuolista jonkin verran. Tuoli pitää ensin suunnitella, mutta sen jälkeen se pitää valmistaa ja toimittaa asiakkaalle. Tuotteen valmistus ja logistiikka luo omat rajansa kasvulle.

Vastuunrajoitus: tämä ei ole sijoitusohje. Kirjoittaja omistaa Netflixin osakkeita. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös