Rahastotietoa

Kotimaiset sijoitusrahastot suositumpia kuin koskaan

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen pääomat nousivat vuoden vaihteessa uuteen ennätyksen, kertoo Finanssialan Keskusliitto.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin viime vuonna nettomääräisesti yli 3,9 miljardia euroa uutta pääomaa. Lisäksi rahastojen yhteenlaskettu arvo nousi positiivisen markkinakehityksen myötä noin 5,1 miljardilla eurolla. Vuoden lopussa 2016 rahastojen yhteenlaskettu pääoma oli 106,5 miljardia euroa, joka on uusi ennätys.

Vuonna 2016 eniten uutta pääomaa keräsivät lyhyen koron rahastot, joihin sijoitettiin nettomääräisesti 1,4 miljardia euroa. Seuraavaksi eniten sijoituksia kertyi yhdistelmärahastoihin, 909 miljoonaa euroa, sekä vaihtoehtoisiin rahastoihin, 835 miljoonaa euroa.

Osakerahastoissa eniten uutta pääomaa kertyi viime vuonna globaalisti sijoittaviin osakerahastoihin, noin 629 miljoonaa euroa. Eurooppaan sijoittavista rahastoista lunastettiin yhteensä noin 388 miljoonaa euroa.

Joulukuussa kaikkien rahastoluokkien nettomerkinnät olivat positiivisia. FK:n mukaan eniten uutta pääomaa kertyi osakerahastoihin, joihin sijoitettiin 247 miljoonaa euroa. Vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoitettiin 107 miljoonaa euroa, yhdistelmärahastoihin 91 miljoonaa euroa, lyhyen koron rahastoihin 77 miljoonaa euroa ja pitkän koron rahastoihin 72 miljoonaa euroa.

Viime vuoden alun alakuloiset tunnelmat paranivat vuoden mittaan myös, kun loppukeväästä öljyn hinta nousi pohjalukemista. Se hälvensi suurimmat huolet kehittyvien markkinoiden suhteen, FK toteaa.

Lisäksi yritysten tuloskunto oli vahvalla pohjalla ja eri mittarit osoittivat luottamuksen parantumista sekä talouden varovaista elpymistä. Positiivista virettä tukivat lisäksi Yhdysvaltojen keskuspankin aloittamat koronnostot ja Euroopassa EKP:n pysyminen elvyttävällä linjalla.

”Rahastosijoittajalle vuosi oli värikäs. Alkuvuodesta osakemarkkinoiden alakulo söi rahastopääomia mutta laskevat markkinat avasivat pitkän tähtäimen sijoitusmahdollisuuksia rahastosäästäjille. Yleisesti ottaen vuosi 2016 oli kuitenkin varsin positiivinen,” arvioi Finanssialan Keskusliiton analyytikko Valtteri Vuorio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös