Talouden trendit

Suomen perustulokokeilu alkoi – huomattiin ulkomaillakin

Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe alkoi Suomessa vuoden alussa. Amerikkalainen Business Insider kirjoittaa, kuinka Suomi jakaa ilmaista rahaa.

Kaksivuotisen kokeilun tavoitteena on selvittää, edistääkö perustulo työllistymistä, kertoo Kela. Kokeiluun osallistuu 2 000 25−58-vuotiasta henkilöä, joille maksetaan 2 vuoden ajan perustuloa 560 e/kk. Kokeiluun osallistuvat henkilöt valittiin joulukuussa satunnaisotannalla.

”Perustulo kannustaa hakeutumaan työmarkkinoille, poistaa kannustinloukkuja ja vähentää byrokratiaa”, lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen tiivistää.

Tällä hetkellä työttömän tulot eivät välttämättä kasva, vaikka hän saisi työpaikan, koska palkkatulot vähentävät sosiaalietuuksia.

”Perustuloa saavan on helppo ottaa vastaan vaikkapa muutaman päivän sijaisuus tai parin viikon keikkatyö. Satunnaiset tulot eivät leikkaa perustuloa, joten työn vastaanottaminen ja yrittäminen on kokeilussa mukana olevalle kannattavaa kaikissa tilanteissa. Juuri tämä on perustulon tärkein idea”, Turunen muistuttaa.

Kela muistuttaa, että pysyvien työsuhteiden rinnalla yhä useampi työskentelee vakiintuneesti pätkissä, osa-aikaisesti tai työllistää itse itsensä. Epätyypillisen työn sovittaminen sosiaaliturvan kanssa yhteen on usein hankalaa. Perustulo on ratkaisu myös byrokratian vähentämiseen, sillä erilaisten selvitysten toimittaminen ja hakemusten täyttäminen vähenee kokeiluun osallistuvilta.

Perustulo helpottaa Turusen mukaan myös talouden suunnittelua ja luo turvallisuuden tunnetta.

”Perustulo maksetaan etukäteen aina kuukauden alussa, joten ainakin se summa on aina henkilön käytettävissään. Tämä on selkeä muutos nykyiseen tilanteeseen, jossa esimerkiksi työmarkkinatukea saava joutuu hakemaan tukea vasta jälkikäteen.”

Kelan mukaan vuoden alussa käyntiin polkaistu perustulokokeilu on nähtävä ensimmäisenä askeleena kokeiluiden sarjassa, jossa testataan erityyppisiä perustuloratkaisuja.

”Kelan johtama tutkimusryhmä on suositellut, että vuonna 2018 kokeilun otoskokoa kasvatetaan ja mukaan otetaan työttömien lisäksi muita pienituloisia. Myös nuorten, alle 25-vuotiaiden mukaan ottaminen on noussut esiin. Odotammekin Kelassa mielenkiinnolla, miten hallitus tulee linjaamaan kokeilun mahdollista jatkoa”, Turunen lisää.

Suomen ainutlaatuinen yhteiskuntakoe on huomattu myös ulkomailla.

Amerikkalainen Business Insider kertoo Suomen kunnianhimoisesta tavoitteesta selvittää, auttaako ilmaisen rahan jakaminen työttömille heidät takaisin työelämään.

Perustulon käyttöönotosta on keskusteltu myös muissa maissa. Business Insiderin mukaan esimerkiksi Kanadassa, Intiassa ja Alankomaissa ovat hallitukset pohtineet perustulon mahdollisuutta.

Business Insiderin mukaan kehitysmaista on saatu tuloksia jotka viittaavat siihen, että perustuloa saavat henkilöt ovat aktivoituneet, eivätkä ole jääneet sohvalle makaamaan.

Business Insiderin jutusta Suomessa kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Kommentoi
Ylös
>