Asunnot ja kiinteistöt

Kansainvälinen vuokravertailu osoittaa: Helsinki on pohjoismaiden halvin

Helsingissä neliövuokrat ovat keskimäärin lähes 50 prosenttia korkeammat kuin Oulussa. Silti Helsingin vuokrataso on pohjoismaiden alhaisin.

Suomen korkeimmat vuokrahinnat näyttävät löytyvän luonnollisesti pääkaupunkiseudulta, Moneybanker-sivusto kertoo.

Vuokrahinnat liikkuvat yli 14 euron neliömetrihinnalla ja Helsingissä on Nestedin tutkimuksen mukaan yli 18 euron neliömetrihinnat.

Tampereella on tilastojen mukaan hitusen muita Suomen suurempia kaupunkikeskittymiä korkeammat vuokrahinnat. Turun, Jyväskylän ja Lahden vuokrahinnat ovat kutakuinkin maan keskiarvon mukaiset, joka on Tilastokeskuksen mukaan 12,82 euroa neliöltä.

Oulusta saattaa tilastojen mukaan saada vuokra-asunnon jopa halvemmalla, mitä maan keskiarvo osoittaa.

Taulukossa 1 on vertailussa Suomen kahdeksan väkiluvultaan suurimman kaupungin neliövuokrat ja laskennalliset kuukausivuokrat yhdeltä henkilöltä ja perheeltä. Yhden henkilön vuokrahinta on laskettu noin 40 neliön mukaan ja neljän hengen perheen vuokra noin 75 neliön asunnon mukaan.

Taulukko 1: Suomen kahdeksan väkiluvultaan suurimman kaupungin neliövuokrat ja laskennalliset vuokrahinnat

Vuokravertailu Suomi

Lähteet: Helsinki (Nested) / Muut kaupungit (Tilastokeskus)

Pohjoismaisessa vertailussa Helsinki on kuitenkin edullisin vaihtoehto.

Nestedin tutkimuksen mukaan pohjoismaiden kallein pääkaupunki on Kööpenhamina, jossa neliöhinta on Pohjoismaista ainoana yli 20 euroa; jopa melko reilustikin yli. Oslon, Reykjavikin ja Tukholman vuokrahinnat eivät juuri eroa toisistaan ja näistä Helsinki on jäljessä noin euron verran neliöhinnoissa.

Tanskassa palkkatasot ovat Internationa Labor Organizationin (myöh. Ilo) keräämien tietojen mukaan kuitenkin merkittävästi muita korkeampi, mutta myös asumisen vuosikustannukset perheeltä ovat keskimäärin noin 16 000 euroa kalliimmat Kööpenhaminassa kuin Helsingissä.

Oslossa selviää asumiskustannusten suhteen kutakuinkin samalla summalla mitä Tukholmassa ja Reykjavikissa, mutta keskimääräiset vuositulot ovat puolestaan huomattavastikin runsaammat.

Taulukko 2: Pohjoismaiden pääkaupunkien neliövuokrat, laskennalliset vuokrahinnat, tarvittavat vuositulot ja keskimääräiset kuukausitulot

Pohjoismaat

Lähteet: Vuokratiedot ja vuositulotarpeet (Nested) / palkat (Ilo)

Muuhun Eurooppaan verrattuna Pohjoismaissa vuokra-asuminen on melko kallista. Monet isommatkin kaupungit jäävät taakse. Euroopan keskimääräisesti kalleinta asuminen on Sveitsissä.

Pohjoismaiden jokainen pääkaupunki kuitenkin mahtuu hyvinkin korkeille sijoille neliöhinnoillaan.

Nestedin selvityksen mukaan Pohjoismaissa asutaan vuokralla keskimäärin samoilla hinnoilla kuin Pariisissa ja Dublinissa. Tutkituista kaupungeista ainoastaan Lontoo ja Amsterdam kiilaavat edelle, joskin Kööpenhamina on Amsterdamin kanssa kutakuinkin samoissa vuokrahinnoissa, Kööpenhaminan ollessa hiukan Amsterdamia kalliimpi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös