Asunnot ja kiinteistöt

Asuntovuokrauksen kisa

Asuntovuokrauksen verkkoportaalien kisa on jo vuosia ollut pitkälti kolmen kauppa.

Oikotie.fi, Vuokraovi.com ja Tori.fi ovat hallinneet markkinaa. Näiden lisäksi on alueellisia vuokraussivustoja, mutta niistä on valtakunnallisessa kontekstissa turha puhua. Meidän kokemus on, että Torin kautta saa vuokrailmoitukselleen parhaiten yhteydenottoja. Oikotien veto on viime aikoina hiipunut ja Vuokraovea ei tule käytettyä, koska se on maksullinen.

Toriin on myös kätevämpi jättää vuokrailmoitus kuin Oikotielle. Käyttöliittymä on sulavampi. Nopealla otannalla kohdemäärät eri sivustoilla näyttävät tältä kolmessa valitussa kaupungissa, kun hakukriteerinä oli vain kaikki alle 35-neliöiset asunnot:

 HelsinkiJyväskyläKerava
Oikotie4503537
Vuokraovi2765337
Tori104582

 

Olennaisin ero tulee tässä kolmikossa Keravan kohdalla, sillä siellä ei Torissa käytännössä ilmoituksia ole. Helsingissä Oikotie on nähtävästi selvä ykkönen, kun taas Jyväskylässä se on viimeinen. Vuokralaisen näkökulmasta Oikotie olisi tällä otannalla paras, mutta vuokranantajan näkökulma on luonnollisesti erilainen. Hinta on yksi merkittävä tekijä ja lisäksi tärkeää on, mitä kautta saa hyvin yhteydenottoja.

Lopulta kaikki kolme sivustoa ovat melko samanlaisia ja se, joka huutaa koviten, saa äänensä kuuluviin. Yksityisen vuokranantajan kannalta tilanne on sikäli hölmö, että sama ilmoitus pitää naputella pariin-kolmeen palveluun käytännössä samoilla tiedoilla. Ja kun vuokralainen vaihtuu, kaikki tiedot on täytettävä taas uudestaan.

Asuntomarkkinoille vanhalla nimellä mutta uudella konseptilla rantautunut Igglo on tullut sekoittamaan pakkaa. Vuokranantajan näkökulmasta parasta helpon käyttöliittymän lisäksi on, että asunnon tiedot ja kuvat säilyvät palvelussa, kun ne on sinne kertaalleen syötetty. Markkinaosuus on kuitenkin saatava riittävän suureksi, jotta Igglo yksin riittää hoitamaan vuokrauksen – muuten se on vain yksi portaali lisää ennestäänkin tukkoiseen markkinaan.

Mielestämme kaikki ainekset tähän ovat olemassa, sillä edellä mainitun lisäksi palvelua kehitetään aidosta palvelemaan sekä vuokralaisia että vuokranantajia; palveluun tulee mm. vuokralaisen cv, josta vuokranantaja näkee vuokralaisen vuokrahistorian ja olennaisimmat tiedot. Lisäksi palveluun voi helposti lisätä kaikenlaista. Esimerkiksi vuokranantajan mahdollisuus suositella vuokralaisia olisi oiva lisä; tällöin vuokralaisella olisi intressi hoitaa asiansa mahdollisimman hyvin, jotta vuokranantaja kirjoittaisi hyvät arvostelut.

Vuokranantajan näkökulmasta olennaista on saada asunto hyvällä hinnalla vuokrattua. Kun tämä vielä hoituu pienellä vaivalla ja nopeasti, ollaan aidosti tuottamassa lisäarvoa. Vuokraus on kuitenkin asuntosijoittamisen tärkeää ydintä, vaikka moni sijoittaja pitää sitä pakollisena lajiin kuuluvana asiana. Sen laiminlyönti tai siinä hutilointi johtaa helposti sijoitustuoton dramaattisen putoamiseen.

Teksti on toteutettu yhteistyössä Igglon kanssa.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös