Sijoittajan verotus

Elina Lepomäki: ”Keskustelu solidaarisuusverosta täyttää kaikki populismin tunnusmerkit”

Eniten tuloja ansaitsevat maksavat jo nyt leijonan osan valtion tuloveroista.

Hallitus aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan määrä palauttaa ensi vuodesta lähtien hyvätuloisilta perittävän solidaarisuusveron alaraja jälleen 90 000:een euroon. Vuonna 2015 hallitus sopi ohjelmassaan, että hyvätuloisten verotusta kiristetään ja solidaarisuusveron alarajaa lasketaan 72  300 euroon, mutta vain vuosille 2016 ja 2017.

Solidaarisuusvero on hyvätuloisten lisävero, joka tarkoittaa ylimääräistä kahden prosentin korotusta ansiotuloveroon. Tänä vuonna se koskee henkilöitä joiden verotettava ansiotulo on vähintään 73 100 euroa vuodessa. Heitä on noin 120 000–130 000.

Keskustan konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ilmoitti sunnuntaina, ettei hän hyväksy solidaarisuusveron alarajan palautusta 90 000 euroon, vaan hallituksen pitää jatkaa solidaarisuusveron tiukennusta.

”Hallituksen on tehtävä uusi päätös ja solidaarisuusveron alaraja on pidettävä nykyisenä. Kun muilta vaaditaan vastaantuloa, pitää hyvätuloisten edes jotenkin olla mukana”, sanoo Anttila HS:lle.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on Anttilan kommenteista tuohtunut.

”Keskustelu solidaarisuusverosta täyttää taas kaikki populismin tunnusmerkit”, Lepomäki ärähtää Facebookissa.

Lepomäki muistuttaa, että 10 prosenttia korkeimmin ansaitsevista maksaa 70 prosenttia valtion tuloveroista ja ainoastaan kolmasosa kotitalouksista maksaa enemmän veroja kuin saa tulonsiirtoja. Kukaan ei voi väittää etteivätkö hyvätuloiset ”osallistuisi talkoisiin”, kansanedustaja toteaa.

”Päinvastoin, jos 72 000 ansaitseva on ainoa työssäkäyvä nelihenkisessä perheessä, ei tuo kotitalous varsinaisesti juhli. Tässä korkeiden kustannusten maassa ei korkealtakaan kuulostava bruttopalkka kerro vielä juuri mistään – varsinkaan kansainvälisessä vertailussa.”

Lepomäen mielestä koko keskustelu pitäisi kääntää siihen, miten saamme Suomeen lisää hyvin ansaitsevia ja jokaiselle mahdollisuuden kivuta korkeammalle elintasossa elinkaarensa aikana.

”Myös pienillä tuloilla on voitava tulla paremmin toimeen. Siinä eivät korkeat verot valitettavasti auta lainkaan, päinvastoin.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös