KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Bull ja bear -sertifikaatit sijoittamisen työkaluna

Bull ja bear -sertifikaatit sijoittamisen välineinä

Bull ja bear -sertifikaatit tarjoavat sijoittajalle yksinkertaisen mahdollisuuden saada vivutettua tuottoa.

Osakesijoittaminen vaatii pääomaa ja mitä enemmän pääomaa sijoittajalla on käytettävissään, sen korkeampia tuottoja sijoittaja voi osakesalkultaan odottaa. Pääoman määrää voi keinotekoisesti lisätä menemällä pankkiin hakemaan sijoituslainaa. Paljon helpompaa voisi olla kuitenkin käyttää vivutettuja sijoitustuotteita, kuten bull ja bear -sertifikaatteja.

Bull ja bear -sertifikaattien tuotto perustuu kohde-etuuteen

Bull ja bear -sertifikaattien kautta voit sijoittaa monenlaisiin tuotteisiin. Suorien osakkeiden lisäksi voit sijoittaa esimerkiksi raaka-aineisiin ja osakeindekseihin. Bull ja bear -sertifikaatit tarjoavat siis suhteellisen helpon vaihtoehdon ottaa näkemystä erilaisten raaka-aineiden, kuten öljyn hintaan.

Bull-sertifikaatti nousee kohde-etuuden noustessa. Esimerkiksi DAX-indeksiin perustuva 5x bull-sertifikaatti nousee 5 prosenttia, jos DAX-indeksi nousee prosentin. Samassa tilanteessa 10x bull-sertifikaatti nousee 10 prosenttia ja 18x bull-sertifikaatti 18 prosenttia.

Vipuvaikutus toimii kumpaankin suuntaan. Jos Dax-indeksi menettää arvostaan prosentin, menettää 5x bull-sertifikaatti arvostaan 5 prosenttia, 10x bull-sertifikaatti arvostaan 10 prosenttia ja 18x bull-sertifikaatti menettää arvostaan 18 prosenttia.

Bear-sertifikaatti taas käyttäytyy päinvastoin kuin kohde-etuus. Kohde-etuuden arvon noustessa bear-sertifikaatin arvo laskee. Kohde-etuuden arvon laskiessa bear-sertifikaatin arvo nousee. Otetaan taas esimerkki DAX-indeksiin sidotusta sertifikaatista. Kun DAX-indeksi laskee prosentin, nousee 5x bear-sertifikaatti 5 prosenttia. Vastaavassa tilanteessa 10x bear-sertifikaatti nousee 10 prosenttia ja 18x bear-sertifikaatti 18 prosenttia.

Vipuvaikutus toimii jälleen toisinpäin. Jos Dax-indeksin arvo nousee prosentin, menettää 5x bear-sertifikaatti arvostaan 5 prosenttia, 10x bear-sertifikaatti arvostaan 10 prosenttia ja 18x bear-sertifikaatti menettää arvostaan 18 prosenttia.

Bull ja bear –sertifikaatit ovat korkean riskin rahoitusvälineitä. Näillä tuotteilla on vahvuutensa vakaan trendin markkinoilla, mutta markkinoiden sivuttaisliike syö niiden tuottoja. Bull ja bear –sertifikaatit eivät sovi pitkän ajan sijoituskohteiksi ja sijoittajat voivat näitä tuotteita käyttäen menettää pääomanta osittain tai kokonaan.

Mikäli olet kiinnostunut pitkäaikaisista vivutetuista sijoituksista, on knock-out warrantti hyvä vaihtoehto.

Bull ja bear -sertifikaattien arvonmuutos perustuu päiväkohtaiseen vaihteluun

Bull ja bear -sertifikaatteihin sisältyy vaara siitä, että ne ymmärretään helposti väärin. Vaikkapa 5x bull-sertifikaatin käyttäytyminen eri tilanteissa kuulostaa mielleyhtymänä niin helpolta, että sijoittaja sortuu helposti ylimielisyyden tuomaan virheeseen.

Sertifikaattien arvostus perustuu päiväkohtaisiin arvonmuutoksiin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että niiden pidempiaikainen arvonmuodostus on hiukan hankalammin ymmärrettävissä. Haaste tulee siitä, että vivutetun sertifikaatin korkoa korolle efekti on alla olevaa kohde-etuutta voimakkaampi.

Oletetaan, että osake nousee satasesta lähtien kolme päivää peräkkäin kymmenen yksikköä eli yhteensä 30 prosenttia. Helposti ajatellen 5x bull-sertifikaatin voisi olettaa nousevan 150 prosenttia, mutta se nouseekin 208,8 prosenttia, kuten alla olevasta taulukosta käy ilmi.

Bull ja bear sertifikaatit tarjoavat yksinkertaisen tavan saada vivutettua tuottoa

Jatkuva kurssinousu siis nostaa vivutetun bull sertifikaatin arvoa odotettua enemmän. Vastaavasti, kurssiheilunta johtaa tilanteeseen, jossa vivutettu sertifikaatti tuottaa odotettua vähemmän. Alla oleva taulukko havainnollistaa asiaa.

Bull ja bear sertifikaatit reagoivat päiväkohtaiseen hinnanmuutokseen

Alla oleva kohde-etuus nousee ensimmäisenä päivänä kymmenen prosenttia ja laskee toisen päivän aikana takaisin lähtötasoilleen. Tässä tilanteessa 5x bull-sertifikaatti laskee alle lähtötasonsa, koska toisen päivän arvonlasku lähtee korkeammalta tasolta. Kun kohde-etuus nousee takaisin arvoon 110, on 5x bull sertifikaatin arvo 123, ei 150.

Bull ja bear -sertifikaatteja käyttävän sijoittajan tulee siis ymmärtää, että sertifikaattien arvonmuodostus perustuu päiväkohtaiseen vaihteluun, ja että kurssiheilunta vähentää näiden tuotteiden tuomia tuottoja.

Liikkeellelaskijan merkitys

Toinen yksityiskohta, mikä sijoittajan on hyvä ymmärtää, on markkinatakaajan merkitys hinnanmuodostukselle. Jos sinulla on osake, jonka myyt markkinoilla, perustuu hinta siihen mitä markkinat ovat valmiita osakkeesta maksamaan. Sertifikaattien hinta ei taas määräydy suoraan markkinoilla, vaan sen hinta perustuu alla olevan kohde-etuuden hintakehitykseen.

Jotta kohde-etuuteen perustuvaa hintaa voitaisiin ylläpitää, tarvitaan markkinatakaaja. Markkinatakaaja takaa, että sertifikaateilla on likvidit markkinat. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sertifikaatin markkinatakaaja lupaa ostaa sertifikaattisi, mikäli haluat sen myydä.

Piensijoittaja ei välttämättä tule muistaneeksi sitä, että sertifikaatit ovat pörssinoteerattuja tuotteita. Niitä voi siis ostaa pörssistä, eikä niitä varten tarvitse avata omaa arvo-osuustiliä. Et siis ole sidoksissa oman pankkisi liikkeelle laskemiin sertifikaatteihin, vaan voit siis ostaa vaikkapa Vontobelin sertifikaatteja, oli käyttämäsi välittäjä sitten Nordnetistä, Nordeasta tai Osuuspankista.

Osingot tulevat huomioitua sertifikaatin hinnassa

Sertifikaattien tuotto ei perustu pelkkään osakekurssiin, vaan myös osingot huomioidaan. Kaiken helpoiten tämä käy indeksiin sidottujen sertifikaattien kohdalla. Silloin käytetään hintaindeksin sijaan osingot huomioivaa tuottoindeksiä. Tällöin osingot kerääntyvät indeksiin ja tulevat tätä kautta heijastumaan suoraan sertifikaatin arvoon.

Yksittäisten osakkeiden toimiessa kohde-etuutena, ovat odotetut osingot huomioitu sertifikaatin arvossa siten, että bull-sertifikaatti on odotettujen osinkojen verran halvempi ja bear-sertifikaatti taas odotettujen osinkojen verran kalliimpi kuin kohde-etuus. Yksittäiseen osakkeeseen perustuva sertifikaatti siis huomioi osinkovaikutukset etukäteen.

Sijoittajalla on valittavanaan useita liikkeellelaskijoita, mutta tällä hetkellä Vontobel on Pohjoismaiden ainoa toimija, joka tarjoaa 18x vivutettuja sertifikaatteja.

Vontobelin bul ja bear -sertifikaatit tarjoavat jopa 18x vivun indeksisijoittamiseen
7th Sep 2017 8:45 am

Haluatko sijoittaa sertifikaatteihin? Lisätietoja tarjoaa vontobel.com.

Tärkeitä oikeudellisia tietoja

Tämä tiedote ei ole rahoitusanalyysi, vaan tuotetta koskeva mainos. Se ei siis täytä rahoitusanalyysin puolueettomuuden varmistavia lakisääteisiä vaatimuksia, eikä kuulu rahoitusanalyysien julkaisua edeltävän kaupankäyntikiellon piiriin.

Saadakseen erityisesti johdannaissopimuksiin tehtyjen sijoitusten rakennetta ja riskejä koskevia yksityiskohtaisia tietoja, tulevien sijoittajien tulisi lukea perusesite, joka on saatavilla yhdessä lopullisten ehtojen sekä perusesitteen liitteiden kanssa sähköisessä muodossa liikkeellelaskijan verkkosivustolta osoitteesta http://certificates.vontobel.com. Tämän lisäksi perusesite, sen liitteet sekä lopulliset ehdot ovat ilmaiseksi saatavilla painetussa muodossa liikkeellelaskijan rekisteröidystä toimipaikasta:

Vontobel Financial Products GmbH,
Bockenheimer Landstrasse 24,
60323 Frankfurt am Main,
Saksa.

Sijoittajien on huomioitava voimassaolevat myyntirajoitukset.

Vontobel-konserniin kuuluvat yhtiöt voivat maksaa summiltaan vaihtelevia suoria tai välillisiä provisioita kolmansille osapuolille (esim. arvopaperivälittäjille) yleisöantiin ja sertifikaattien myyntiin liittyen. Lisätietoja on saatavilla pyynnöstä jälleenmyyntikumppaniltasi.

Tätä tuotemainosta ei saa jäljentää tai jakaa edelleen ilman erityistä lupaa.

Korjattu taulukkoa selittävä lause 31.5.2020 klo 14.14.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Ksenia

  28.5.2020 at 10:37

  Meniköhän taulukossä laskelmat mönkään?
  Prosenttien sijasta se oli osakkeen hinta mikä nousi 10 yksikköä, ja vastaavasti lopullinen 5x bull hinta olisi 208.8%:n sijasta 237,5%.

 2. Henri Blomster

  31.5.2020 at 14:21

  Kiitos kommentista. Taulukossa ei menneet laskelmat väärin. Sen sijaan taulukkoa selittävän kappaleen ensimmäinen lause oli huonosti muotoiltu ja tämä on nyt korjattu.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös