Yritysuutiset

Robit varoittaa ja osake syöksyy

Kaivostelollisuudelle kulutusosia myyvä Robit tiedoittaa ohjeistuksen muutoksesta. Kannattavuus jää merkittävästi vuoden 2016 tasosta.  

Robit on voimakkaasti kansainvälistynyt kasvuyhtiö, joka valmistaa, myy ja huoltaa porauksessa käytettäviä kulutusosia kansainvälisille asiakkaille kaivosteollisuuden, rakentamisen ja urakoinnin, tunnelinporauksen ja kaivonporauksen tarpeisiin.

Robitilla on markkinoiden laajin valikoima porauksessa käytettäviä kulutusosia ja yhtiön liiketoiminta on jaettu kolmeen strategiseen liiketoimintayksikköön: Top Hammer, Down-the-Hole ja Digital Services. Robit palvelee asiakkaita neljällä markkinasegmentillä, jotka ovat kaivosteollisuus, maanrakennus, tunnelinporaus ja kaivonporaus. Robit on kasvanut yritysostojen kautta ja sillä on nykyään käytössään varsin kattava myyntiverkosto.

Robit Oyj raportoi tiedonantopolitiikkansa mukaisesti puolivuosikatsauksen ja tilinpäätöstiedotteen lisäksi liikevaihtotiedon vuoden ensimmäiseltä ja kolmannelta vuosineljännekseltä.

Robit Oyj:n 1-9/2017 tilintarkastamaton liikevaihto oli 65,7 miljoonaa euroa (42,0 miljoonaa euroa 1-9/2016), jolloin kasvua vertailukauteen oli 54 prosenttia. Kasvuun vaikuttivat orgaaninen kasvu ja vuoden 2016 toisella puoliskolla ja vuoden 2017 alussa tehdyt yritysostot.

Vuodelta 2016 laaditun IFRS-tilinpäätöksen mukaisesti laskettu suhteellinen EBITA-kannattavuus (ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) oli 11,7 prosenttia. Yhtiön johto arvioi elokuussa 2017, että yhtiön prosentuaalinen kannattavuus (ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) on pienempi verrattuna vuoteen 2016.

Yhtiön johdon nykynäkemyksen mukaan vuoden 2017 suhteellinen EBITA-kannattavuus (ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä) tulee jäämään merkittävästi vuoden 2016 suhteellisesta kannattavuustasosta, mikäli markkinakysyntä säilyy nykytasolla eikä markkinoilla esiinny ennalta-arvaamattomia häiriötekijöitä.

Liikevaihto vuodelle 2017 tulee olemaan yhtiön odotusten mukainen. Ostettujen yhtiöiden liiketoiminnan kehitys mukaan lukien liikevaihto on ollut odotettua hitaampaa ja on jäänyt asetetuista tavoitteista erityisesti Aasiassa. Vuoden tulosta rasittavat uusien yksiköiden integrointi, kertaluonteiset panostukset toiminnanohjausjärjestelmän globaaliin implementointiin sekä yhtiön suunnitteleman kasvun varmistamiseksi tehdyt voimakkaat henkilöstöpanostukset. Robit Oyj uskoo, että markkinakysyntä jatkuu edelleen hyvänä.

Robit Oyj on kasvuyhtiö ja kasvua haetaan asetetun tavoitteen mukaisesti keskimäärin 15 prosentin vuotuisella liikevaihdon orgaanisella kasvulla. Kannattavuuden osalta yhtiön pitkän aikavälin strategisena tavoitteena on yli 13 prosentin EBITA-marginaali.

Sijoittajat ottivat Robitin ohjeistuksen muutoksen vastaan reippaalla kurssilaskulla.

Robit antaa tulosvaroituksen

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös