Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntojen hinnat laskevat tylysti kolmessa kaupungissa – suurimmissa kaupungeissa kasvua

Hypon Asuntoindeksi kertoo, että pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa vanhojen asuntojen kysyntää riittää. Keskisuurten kaupunkien kohdalla pudotuspeli käy kiivaana.

Vanhojen asuntojen hinta- ja kauppamäärätiedot yhdistävä Hypon Asuntoindeksi kertoo nyt asuntomarkkinoiden kysynnän kasvaneen kiivaasti pääkaupunkiseudulla ja tasaisesti Tampereella.

”Isojen kaupunkien hyvä vire ei tule yllätyksenä, mutta pääkaupunkiseudun vauhti tulee. Ero muuhun maahan repeää ripeää vauhtia tällä menolla. Hypo-indeksi kuvaa vanhoja asuntoja, joten uudisasuntobuumi ei edes näy luvuissa”, toteaa pääekonomisti Juhana Brotherus Hypon asuntomarkkinakatsauksessa.

Pääkaupunkiseudulla Hypon asuntoindeksi ampaisi ylös 121 pisteeseen. Brotheruksen mukaan hinnat nousevat ja kauppa käy kiivaasti Helsingin alueella.

”Vaikka tarjontaa tulee tuntuvasti uusien asuntojen muodossa, kasvaa kysyntä kovempaa. Pelkästään Helsingin väkiluku voi kasvaa 10 000 hengellä tänä vuonna.”

Myös Tampereen asuntomarkkinat käyvät vilkkaana. Hypo-indeksin pisteluku piristyi 112:sta, kun hinnat hyppäsivät ja kauppakin koheni. Brotheruksen mukaan uusia asuntoja alettiin rakentaa tammi–elokuussa yli 2300 eli peräti 40 prosenttia yli viime vuoden.

”Parin vuoden takaisesta tasosta rakentaminen on jopa kolminkertaistunut!”, pääekonomisti hehkuttaa.

Turussa asuntomarkkinoiden tunnelma on myönteinen telakka- ja autoteollisuuden imussa. Muilla mittareilla Turussa suunta onkin Brotheruksen mukaan oikea: uudisrakentaminen vetää ja luottamus nousee.

Brotheruksen mukaan myös Oulussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Jyväskylässä asuntokauppa toipui kesällä kevään kompuroinnin jäljiltä. Lahdessa ja Oulussa asuntojen kauppamäärät kasvoivat yli 20 prosenttia edellisvuodesta.

Hypon asuntomarkkinakatsauksen ehkä mielenkiintoisin havainto on asuntomarkkinoiden eriytyminen kasvukeskusten kovaan imuun ja pienempien kaupunkien taantumiseen.

Varoittavana esimerkkinä pääekonomistin mukaan toimii ”kolmen K:n kaupungit”.

”Kajaanissa, Kotkassa ja Kouvolassa hinnat laskevat tylysti yhä edelleen. Myös Mikkeli kuuluu samaa joukkoon. Laskua muutaman vuoden takaa löytyy jo likimain 20 prosenttia. Moni ei saa omiansa takaisin ja eläketurva ei ole entisellään.”

Suomessa ei ole havaittavissa asuntojen hintakuplaa, Brotherus uskoo. Ruotsin asuntomarkkinoiden tilanne antaa kuitenkin aihetta huoleen.

”Suomessa asuntokupla ei paina, mutta länsinaapuri huolettaa. Tukholmassa hinnat laskivat lokakuussa 3.5%. Yhdessä kuukaudessa! Korjausliike on alkanut ja hinnat sukeltavat.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös