Osakeanalyysit

Handelsbanken: Aktia on hyvä osinko-osake

Aktia Pankki valmistautuu digitalisaation haasteisiin.

Aktia Pankin uusi strategia ja taloudelliset tavoitteet julkaistiin lokakuussa. Ne tähtäävät tuottojen parantamiseen, kustannustehokkuuteen ja pääoman tehokkaaseen käyttöön.

Handelsbanken uskoo, että uusi toimitusjohtaja ja ylin johto ovat sitoutuneita uuden strategian ja taloudellisten tavoitteiden toteutukseen.

”Toimitusjohtajalla on hyvä historia ja kokemusta muutosjohtamisesta ja strategian kehittämisestä”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Aktiassa on meneillään digitalisaatiosta johtuva myllerrys. Aktian toimitusjohtajan, Martin Backmanin mukaan pankki ajaa suurta muutosta kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ”myös entistä digitaalisemmassa tulevaisuudessa”.

Syyskuun lopussa päättyneet yhteistoimintaneuvottelut johtivat noin 100 henkilön vähennykseen. Samalla pankki muutti työtehtäviä ja vastuualueita, ja suuri osa 160 uudesta toimesta pystyttiin täyttämään Aktian entisillä työntekijöillä. Konttorien lukumäärää supistetaan, ja Aktia perustaa 10 alueellista, ”vaativaan asiakasneuvontaan ja proaktiiviseen myyntityöhön” keskittyvää osaamiskeskusta.

Kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen positiivisin asia Handelsbankenin mukaan oli lainojen ja talletusten korkokatteen vahvistumisen jatkuminen. Myös komissiotuotot olivat vahvat noustessaan 10 prosenttia vuoden takaisesta. Komissioita paransi hallinnoitavissa olevien varojen kasvu 6,4 prosentilla.

Aktian rahastojen ja varainhoidon vahvana jatkuneen myynnin ansiosta palkkiotuottojen netto nousi kolmannella vuosineljänneksellä 10 prosenttia viime vuodesta 22,0 (20,0) milj. euroon. Aktian toimitusjohtaja Martin Backman arvioi, että otto- ja antolainauksen 16,9 miljoonan euron korkokatteeseen vaikutti suuri kysyntä.

Aktia sääti koko vuoden ohjeistustaan operatiivisesta tuotosta. Aktia arvioi vuoden 2017 liikevoiton jäävän 9–12 miljoonaa euroa vuoden 2016 tulosta heikommaksi, kun aiempi arvio oli 10–15 miljoonaa euroa.

Rakennemuutos rasittaa vuoden 2017 liikevoittoa, eikä suuria kertaluonteisia tuottoja ole odotettavissa. Vertailukelpoisen liikevoiton Aktia odottaa olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2016 vertailukelpoinen liikevoitto.

Handelsbanken pitää Aktiaa hyvänä osinko-osakkeena. Yhtiön vahva pääomitus mahdollistaa hyvän osingonmaksukapasiteetin. Lisäksi yhtiön arvostus on houkutteleva.

Handelsbankenin suositus Aktian osakkeelle on osta ja tavoitehinta on 11,3 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös