Oma talous

Ostatko tuotteita osamaksulla? Kiinnitä huomiota osamaksusopimusten ehtoihin

Lainanvälittäjä-sivusto keräsi kasaan hyödyllistä tietoa, eri osamaksusopimuksista. Lue tämä ennen osamaksulla ostamista.

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Monet suomalaiset liikkeet ja verkkokaupat ovat jo vuosia tarjonneet tuotteiden ostamista osamaksulla. Osamaksulla maksaminen onkin useille kuluttajille ainoa vaihtoehto, sillä harvalla on säästössä satoja tai tuhansia euroja, tärkeitä hankintoja varten.

Osamaksuun sitoutuessaan asiakas ei kuitenkaan monesti tule ajatelleeksi, että kyseessä on luottosopimus, josta tulee maksaa myös korkoja sekä muita kuluja. Korkojen ja kulujen vuoksi luottosopimuksen todellinen vuosikorko voikin nousta todella korkeaksi, jopa liki kolmenkymmenen prosenttiyksikön tuntumaan.

Osamaksulla ostettaessa kannattaakin aina tutustua luottosopimuksen ehtoihin ja kiinnittää erityistä huomiota luoton todelliseen vuosikorkoon, jotta tuotteesta ei tule vahingossa maksettua satoja euroja ylimääräistä. Osamaksuun liittyvästä maksuyllätyksestä löytyy hyvä esimerkki tästä YLE:n artikkelista.

Lainanvälittäjä keräsi kasaan hyödyllistä tietoa, eri osamaksusopimuksista. Lue tämä ennen osamaksulla ostamista.

Koroton osamaksusopimus ei tarkoita sitä, etteikö siihen liittyisi kuluja

HUOM - Koroton osamaksu ei ole kuluton

Nykyisin monet verkkokaupat markkinoivat osamaksutapojaan myös nollakorolla, mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että luottosopimuksessa ei olisi kuluja. Kun eri verkkokauppojen sopimusehtoja tarkastelee lähemmin, niin voi huomata, että usein luottoon sisältyy 20 – 40 euron avausmaksu sekä kuukausittainen käsittelymaksu, joka on yleensä noin 4 euron luokkaa. Näin ollen korottomasta luottosopimuksesta voi kuitenkin joutua maksamaan vuodessa 60 – 100 euroa ylimääräistä.

Osamaksusopimukset voivat olla myös oikeasti korottomia ja kuluttomia

Vaikka tässä onkin mollattu osamaksukauppaan liittyviä korkoja ja kuluja, niin jotkin liikkeet kyllä tarjoavat oikeasti korottomia osamaksusopimuksia.

Korottomia ja kuluttomia osamaksusopimuksia tarjoavat muun muassa monet teleoperaattorit. Näissä tapauksissa osamaksuhinta on täysin sama, kuin käteishintakin. Yleensä kuluttaja voi valita itselleen sopivan maksuaikataulun 12 – 36 kuukauden väliltä. Asiakas voi myös koska tahansa lyhentää koko luoton pois kerralla. Kallista puhelinta tai tietokonetta ostettaessa onkin usein järkevämpää hakea se suoraan operaattorin myyntitiskiltä, vaikka hinta olisikin muutaman kymmenen euroa kalliimpi, kuin muissa liikkeissä. Muiden kauppojen osamaksusopimusten kulurakenteen vuoksi, maksettavaa voi helposti kertyä enemmän, vaikka kyseisen tuotteen lähtöhinta olisikin edullisempi.

Vakuudeton kulutusluotto vaihtoehdoksi osamaksulle

Kuluton osamaksu

Vakuudetonta kulutusluottoa kannattaa harkita etenkin silloin, mikäli tarkoituksena on hankkia jokin kalliimpi tuote. Vakuudettomien kulutusluottojen korot ovat nykyään maltillisella tasolla ja pientä luottoa voi nykyisin hakea kätevästi myös oman pankin verkkopalvelusta muutamalla hiiren klikkauksella.

Edullisimman lainan löytymiseksi kuluttajan kannattaa kuitenkin käyttää maksuttomia lainavertailupalveluita, jotka etsivät edullisimmat lainatarjoukset Suomessa toimivilta rahoitusyhtiöiltä sekä pankeilta. Vakuudeton kulutusluotto tulee lähes poikkeuksetta edullisemmaksi, kuin verkkokauppojen osamaksutavat. Vakuudettomien luottojen kilpailutuksen voi tehdä esimerkiksi Lainanvälittäjä.fi -palvelussa.

Artikkelin tarjosi Lainanvälittäjä.fi

Lainanvälittäjä.fi on STK Rahoitus Oy:n kehittämä, omistama ja ylläpitämä verkkosivusto. Palvelu on erikoistunut kuluttajalainojen vertailuun ja kilpailutukseen. Lainanvälittäjä ei itse myönnä lainoja, vaan välittää verkkopalvelun kautta tulleet lainahakemukset eteenpäin kumppanipankeilleen. Suomen lisäksi palvelu toimii myös Ruotsissa (Lånemäklaren.se) sekä Norjassa (Lånemegleren.no).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös