Sijoittajan verotus

Varainhoitoyhtiö: Presidentti Trump avasi verokilpailun

Yhdysvallat on alentamassa yritysverotusta roimasti. Se luo haasteen Euroopan maille ja saattaa johtaa verokilpailun kiristymiseen, arvioi varainhoitoyhtiö Front.

Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi viime viikolla presidentti Trumpin verouudistuksen. Trumpin voimakkaasti ajama verouudistus meni niukasti läpi senaatissa äänin 51 – 49. Yhtä senaattoria lukuun ottamatta kaikki republikaanien senaattorit äänestivät lakiuudistuksen puolesta.

Ennen kuin Trump voi allekirjoittaa lain, tulee edustajainhuoneen ja senaatin saada yhdistettyä toisistaan poikkeavat versiot.

Verouudistus leikkaa tuloverotusta kaikissa tuloluokissa. Lisäksi yritysverotus laskee 35 prosentista 20 prosenttiin. Leikkaukset ovat väliaikaisia, eli jatkuvat vuoteen 2025 asti.

Veroalennus on mannaa erityisesti yrityksille ja varakkaammille kansalaisille, jotka saavat suhteellisesti suuremman verohyödyn kuin vähävaraisemmat. Varjopuolena on liittovaltion valtion alijäämän ja velan paisuminen entisestään. Kongressin verokomitean laskujen mukaan vaje paisuu 850 miljardilla eurolla.

Yritysverokannan laskiessa 20 prosenttiin muuttaa Yhdysvaltojen tilannetta merkittävästi myös kansainvälisen verokilpailun osalta, arvioi varainhoitoyhtiö Front kuukausikatsauksessaan. Tosin verojärjestelmän yksinkertaistaminen tarkoittaa lukuisten verovähennysten poistamista, mikä merkitsee suurten ja globaalien yritysten osalta pienempää muutosta kuin uudet veroprosentit antaisivat ymmärtää, Front huomauttaa.

Trumpin verouudistuksella on Frontin mukaan merkittävä talouskasvua elvyttävä vaikutus. Uudistuksella on kuitenkin varjopuolensa.

”Verouudistuksen fiskaalinen vaikutus on merkittävästi taloutta elvyttävä ja se kasvattaa liittovaltion budjettialijäämää, vaikka talouskasvu uudistuksen vuoksi nopeutuisikin.”

Kasvava budjettialijäämä lisää paineita lyhyiden ja pitkien korkojen nousuun. Frontin mukaan budjettialijäämän kasvu lisää joukkolainatarjontaa ja talouskasvun nopeutuminen lisää inflaatiopaineita.

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin rahapolitiikka on siis todennäköisesti kiristymässä ensi vuonna enemmän kuin mitä se ilman verouudistusta olisi ollut. Se johtuu inflaatiopaineiden noususta. Lisäksi kansainvälisten pääomanliikkeiden kannalta dollari saa valuuttamarkkinoilla merkittävästi tukea. Frontin mukaan sekä voittojen kotiuttamisen että investointien kannalta Yhdysvallat on jatkossa aiempaa houkuttelevampi sijoitus- ja sijoittumiskohde.

Euroopan näkökulmasta Yhdysvaltojen talouskasvun nopeutuminen on luonnollisesti hyvä asia, mutta kolikolla on toinenkin puolensa. Verouudistuksen yritysverotuksen lasku pakottaa Euroopan maiden hallitukset vastaamaan Trumpin heittämään haasteeseen.

Frontin mukaan verokilpailu maiden välillä tulee lisääntymään ainakin yritysverotuksen osalta, haluttiin sitä tai ei. Suomessa yritysten voitoista maksama yhteisövero on tällä hetkellä 20 prosenttia. Yhteisöveroprosentti laski viimeksi vuoden 2014 alussa 4,5 prosenttiyksiköllä.

Veronmaksajien keskusliiton mukaan yritysveroprosentteja on kevennetty monissa maissa viime vuosina.

Veronmaksajien tilastojen mukaan EU15-maissa veroprosentti on laskenut yli keskimääräisestä 38 prosentista nykyiseen 24,8 prosentt9iin. Esimerkiksi kaikki pohjoismaat ovat alentaneet yritysveroprosentteja viimeisten 15 vuoden aikana selvästi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös