Oma talous

6 vinkkiä kuinka voit välttää työuupumuksen

Työuupumus on seurausta pitkittyneestä stressistä. Lue 6 vinkkiä, kuinka vältät palamasta loppuun.

Stressi on meille kaikille varmasti tuttua ja pienissä määrin se ei ole haitallista. Ihmisillä on kuitenkin yksilöllinen tapa reagoida stressiin ja stressiherkkyys voi vaihdella eri ajankohtien mukaan. Tietyt työtehtävät, työjärjestelyjen tai vuorovaikutuksen ominaisuudet aiheuttavat useimmiten stressiä työntekijöille. Joka neljännes suomalaisista kokee työstressiä, kertoo Työterveyslaitos. Tämä vastaa EU-maiden keskitasoa (22%).

Jos olet hyvin sitoutunut työhösi, työskentelet liikaa, etkä rentoudu tarpeeksi vapaa-ajallasi ja jos tilanne jatkuu pitkään voi olla, että saatat tuntea itsesi loppuun palaneeksi, uupuneeksi tai jopa masentuneeksi. Työuupumus on seurausta pitkittyneestä ja liiallisesta työstressistä. Työterveyslaitoksen mukaan työuupumuksen oireita on voimakas väsymys, johon ei auta lepo, kyyninen asenne työtä kohtaan ja työn merkityksen väheneminen ja alentunut aikaansaamisen tunne.

Entrepreneur-sivusto on koonnut vinkkejä, joilla vältät liiallista työstressiä ja työuupumusta. Poimi alta vihjeitä, miten motivoit itseäsi ja voit välttää työuupumuksen.

1. Nuku hyvin

Hyvät yöunet on ihmisen palautumiselle elintärkeää. Ihminen tarvitsee keskimäärin kahdeksan tunnin yöunet. Jos nukut merkittävästi vähemmän, voi olla että et saa tarpeeksi unta. Jos olet väsynyt tai energiatasosi ovat unenpuutteesta alhaiset, sinun on vaikeampi keskittyä työhösi.

2. Opi sanomaan ei

Ei ole realistista odottaa, että pystyisit seuraamaan töissäsi kaikkia tehtäviä ja projekteja. On tärkeää oppia asettamaan rajoja ja sanomaan ei tilanteen vaatiessa. Muista, että aina kun sanot kyllä uudelle projektille tai tehtävälle, menetät työtunteja toisesta projektista.

3. Liikunta

Säännöllinen liikunta vähentää stressiä ja jännitystä. Se parantaa myös mielialaa ja tekee sinut onnellisemmaksi – ja täten estää myös masennusta. Treeni auttaa sinua selkiyttämään mieltäsi ja se rentouttaa ja lataa aivojasi. Liikunta voi tehdä sinut työssäsi tuottavammaksi ja suorituskykysi kasvaa.

4. Harrastukset

Harrastukset työn ulkopuolella kannattaa. Saat mielesi pois työasioista ja se antaa sinulle mahdollisuuden käyttää eri taitoja, joita et ehkä käytä päivittäin. Harrastus auttaa sinua myös kohtaamaan uusia ihmisiä ja se voi tuoda uutta iloa ja intoa elämääsi.

5. Pyydä apua

Jos olet stressaantunut ja olosi on todella uupunut: pyydä apua. Avun pyytäminen ei ole noloa ja älä unohda, että et voi tehdä kaikkea yksin. Luultavasti pystyt ratkaisemaan tai viimeistelemään projektin nopeammin yhdessä, kuin yksin. Tiimeissä työskentely voi olla myös paljon mielekkäämpää!

6. Käytä lomapäivät

Jotkut ihmiset eivät käytä lomapäiviään tai he haluavat säästää niitä. Lomapäivät kannattaa kuitenkin käyttää, sillä niiden tavoitteena on antaa sinulle aikaa rentoutua, pitää hauskaa ja viettää aikaa enemmän perheen ja ystävien parissa. Älä siis ole yksi niistä ihmisistä, jotka eivät ”ehdi” käyttää lomapäiviään. Olet varmasti paljon energisempi ja onnellisempi, kun palaat töihin pienenkin loman jälkeen.

Kommentoi
Ylös
>