Asunnot ja kiinteistöt

Asunto-osakkeissa muhii remonttipommi

Asunto-osakeyhtiöiden laiminlyönnit voivat tulla asukkaille kalliiksi, varoittaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Uusimmassa rakennetun omaisuuden tila-arviossa (ROTI-raportti) lasketaan, että rakennusten tämänhetkinen korjausvelka on jopa kymmenesosan koko rakennuskannan arvosta. Raportin mukaan kunnossapidon laiminlyönnit, korjausten lykkääminen sekä alueiden eriarvoistuminen kiihdyttävät korjaus- ja muutosvelan kasvua.

Korjausvelasta aiheutuu kansataloudelle vuosittain yli 3,4 miljardin euron lisäkustannus, mikä on noin 1300 euroa jokaista suomalaista kotitaloutta kohden.

Suomen 1,3 miljoonan asuntohuoneiston keskimääräinen ikä alkaa olla lähellä viittäkymmentä vuotta, muistuttaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen artikkelissaan. Noin vanhoihin huoneistoihin yleensä joudutaan uusimaan putkistot ja kylpyhuoneet sekä tekemään merkittäviä julkisivuremontteja.

Eerikäisen mukaan osakehuoneistojen täydellisen putkiremontin hinnan vaihteluväli on 400 – 900 euroa neliömetriltä ja julkisivuremontin 300 – 600 euroa neliömetriltä. Kustannukset ovat niin suuria, että remontit voivat tuoda taloyhtiöille ja asukkaille katalia yllätyksiä.

”Asuntojen keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudun ulkopuolella on kuitenkin usein alle 2000 €/m2. Pahimmillaan remontit maksavat lähes asunnon käyvän arvon eivätkä vakuusarvot riitä. Tällaisissa tilanteissa rahoituksen saaminen on käytännössä mahdotonta”, Eerikäinen toteaa.

Remonttivastuiden kasvu on Eerikäisen mukaan seurausta korjausten laiminlyönneistä vuosien saatossa. Toinen yleinen virhe on, etteivät asunto-osakeyhtiöt kerää hoitovastikkeen yhteydessä korjausrahaa.

”Jos korjausvelkavaraus olisi esim. 1 €/m2, kertyisi korjausrahastoon 50 vuodessa 600 €/m2, jolla voitaisiin esimerkiksi kattaa jo kokonainen putkistoremontti”, Eerikäinen laskee.

Lisähaasteita tuo vielä se, että putkisto- ja julkisivuremonttien hinnat ovat markkinoiden ylikuumenemisen myötä voimakkaasti nousseet.

”Meillä on edessämme haastavat ajat. Asuntokantamme rapistuu ja pahimmillaan voidaan joutua tilanteisiin, joissa kokonaisia asunto-osakeyhtiötaloja joudutaan purkamaan. Vuosien säästöt häviävät purkutraktorien kauhoihin. Tilanne edellyttää taloyhtiöiltä ja myös valtiolta toimenpiteitä, joilla minimoida todellisia henkilökohtaisia tragedioita”, Eerikäinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös