Asunnot ja kiinteistöt

PTT: Omistusasuminen hyvin kannattavaa verrattuna vuokralla asumiseen

Verrattuna vuokrien kehitykseen asuntojen hintakehitys on viime vuosien aikana ollut maltillista, kertoo Pellervon taloustutkimus.

Asuntojen maltillinen hintakehitys yhdessä matalan korkotason kanssa näkyy pienempinä lainanhoitokuluina, PTT toteaa laajassa Asuntomarkkinat 2018 -katsauksessaan.

PTT laski omistusasumisen kustannukset pääomakustannuksina, jotka on määritelty verovähennyksillä korjattuina korkokustannuksilla asuntoneliötä kohti, mihin on lisätty asunnon hoitokulut (yhtiövastike). Vuokra-asumisen kustannuksina PTT käytti vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen neliövuokraa.

Laskelmasta on jätetty pois asuntojen kuluminen sekä niiden odotettu arvonnousu, joiden on oletettu pitkällä aikavälillä suurin piirtein kumoavan toisensa.

Omistusasumisen kustannus suhteessa vuokralla asumisen kustannukseen eroaa PTT:n laskelmien mukaan selvästi kaupungeittain. Omistusasunnot ovat kalleimpia suhteessa vuokraan Oulussa (64%) ja pienin Helsingissä (50%).

Kaupunkien väliset erot selittyvät pitkälti eroilla vuokrakehityksessä.

Helsingissä siis omistusasuminen on puolta halvempaa kuin vuokralla asuminen. Ero on häkellyttävän korkea.

Vielä 10 vuotta sitten omistusasumisen ja vuokralla asumisen välillä ei ollut juurikaan hintaeroa Helsingissä. Sen jälkeen hintaero on kasvanut merkittävästi.

PTT:n mukaan omistusasuminen halpeni suhteessa vuokralla asumiseen vielä vuonna 2016, mutta vuonna 2017 omistusasumisen ja vuokralla asumisen kustannusten suhde pysyi samalla tasolla kuin edellisenä vuonna ja saattoi jopa joissakin kaupungeissa hivenen nousta. Viime vuonna omistusasumisen lainanhoitokustannuksia nosti korkojen verovähennyskelpoisen osuuden pieneneminen 35 prosenttiin.

Tänä vuonna vuokrien ja asuntojen hintojen kehityksessä ei ole merkittävää eroa. Omistusasumisen ja vuokralla asumisen kustannusten suhde pyysyykin vakaana, PTT ennustaa.

Kaupunkien välisessä tarkastelussa erot säilyvät. Hallituskauden aikana korkojen verovähennyskelpoinen osuus on tarkoitus alentaa 25 prosenttiin vuonna 2019. Tämän on arvioitu vähentävän omistusasumisen houkuttelevuutta, mutta edistävän muun muassa työvoiman liikkuvuutta.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Bernstein

    18.1.2018 at 20:53

    Vielä kannattavammaksi menee kun nuo kombinoi: Osta kolme kämppää, vuokraa kaksi ja kustanna oma asumisesi vuokratuloilla. Palkkatuloillasi voit sitten vaikka harrastella.

    Vakavasti: Mitä mieltä olet asumistukien merkityksestä pääkaupungin korkealle vuokratasolle? Tai toisaalta asuntosijoittamisen roolista kalliin vuokratason ylläpitäjänä?
    Muna vai kana – vaiko sittenkin Peltoniemen kirjava kukko (poliittinen pattitilanne).

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös