Valuuttakurssit

Handelsbanken: Tänä vuonna dollari vahvistuu ja euro heikkenee

Handelsbanken uskoo dollarin vahvistuvan suhteessa euroon lähiaikoina.

Handelsbanken uskoo dollarin vahvistuvan suhteessa euroon lähiaikoina.

Euroon nähden Yhdysvaltojen dollari on vuoden 2017 alusta lähtien heikentynyt lähtien lähes yhtämittaisesti, mutta aivan viime aikoina dollari on jälleen hieman vahvistunut.

Aiemmin euron ja dollarin välistä vaihtosuhdetta selitti lähinnä korkoero. Viime aikoina korkoero ei ole enää kuitenkaan selittänyt vaihtosuhdetta. Korkoero USA:n ja Saksan valtiolainojen välillä on kasvanut ja siitä huolimatta euro on vahvistunut suhteessa dollariin.

Korkoeroa on kuvattu esimerkiksi alla olevassa Handelsbankenin ekonomistin, Janne Ronkaisen twiitissä.

USA:n ja euroalueen välinen korkoero on selittänyt huonosti dollarin eurokurssia viimeisten kahden vuoden aikana. Sen sijaan suhteelliset kasvuodotukset ovat olleet paljon parempi valuuttaparin ennustaja, toteaa Handelsbanken tuoreimmassa markkinakatsauksessaan.

Selitys euron vahvistumiselle löytyykin korkojen sijaan kasvunäkymistä. Pankin mukaan vuoden 2017 alusta lähtien nousivat euroalueen kasvuodotukset suhteellisesti USA:ta enemmän, mikä vahvisti euroa.

Kasvunäkymät ovat kuitenkin muuttumassa.

”Tämän vuoden keväällä ovat suhteelliset kasvuodotukset kuitenkin kääntyneet jälleen suosimaan USA:ta, mikä on viime viikkoina vahvistanut dollaria”, pankki toteaa.

Handelsbanken odottaa, että Yhdysvaltojen dollari vahvistuu tämän vuoden aikana vielä hieman lisää ja alkaa asteittain heikentyä vasta, kun merkit USA:n taloussuhdanteen hiipumisesta näyttäytyvät vuonna 2019. Euroalueen kasvun pankki ennustaa käyneen jo huipussaan ja kääntyvän heikompaan suuntaan tänä vuonna.

Vaikka sama tapahtuu myöhemmin USA:ssa, näyttää suhteellinen kasvunäkymä tukevan lähivuosineljännesten aikana dollaria, Handelsbanken ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>