Oma talous

8 yllättävää asiaa, joita voimme oppia rikkailta

Mitä voimme oppia maailman rikkaimpien ihmisten elämästä? Lue kahdeksan yllättävää asiaa.

Kukapa meistä ei olisi haaveillut ainakin kerran elämässään olevansa miljardööri. Ihmisiä, jotka ansaitsevat enemmän kuin 99 prosenttia väestöstä on helppo tuomita tai kadehtia, vain heidän huimien korkotulojensa perusteella. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että rikkaana oleminen ei maagisesti vie kaikkia huolia pois ja myös heillä on ongelmia.

Mitä voimme oppia tältä yhdeltä prosentilta väestöstä? Inc. raportoi kahdeksan yllättävää asiaa, joita voimme oppia miljardööreiltä.

1. Tuoko raha onnea?

Kyllä, raha voi tuoda elämään turvaa ja helpottaa olosuhteita. Tutkimukset ovat antaneet osviittaa, että rahan tuoma onnellisuus ei ylitä 105 000 dollarin vuosipalkkaa. On siis olemassa raja, jolloin rahan tuoma onnellisuus ei kasva.

Jotkut äärettömän rikkaat ihmiset voivat olla hyvinkin surullisia ihmisiä. Monessa tapauksessa nämä henkilöt keskittyvät liikaa varallisuutensa ylläpitämiseen ja kasvattamiseen.

2. Suuret uhraukset

Useimmat itse vaurautensa luoneet miljonäärit ovat tehneet suuria uhrauksia elämässään menestyksensä eteen. He ovat altistaneet itsensä ja perheensä talouden merkittäville riskeille.

3. Katumukset

Monilla rikkailla ihmisillä on katumuksia ja he harmittelevat asioita menneisyydestään. He saattavat katua ystävyyssuhteiden menetystä, terveyden laiminlyömistä ja sitä, etteivät näe lapsiensa kasvamista paiskiessaan 100 tuntista työviikkoa.

4. Annamme rahalle merkityksen

Raha on luonnostaan neutraali asia. Meillä on valta päättää, onko raha menestyksen mittari vai pelkkä sivutuote. Saako raha meidät tuntemaan itsemme paremmaksi kuin muut vai tekeekö se meistä kiitollisia ja inspiroituneita? Jää siis meidän omiin käsiimme, onko raha työkalu vai onko se itsearvostuksen lähde.

5. Raha ei estä ihmiskokemusta

Mikään summa rahaa ei voi estää ihmiskokemuksia. Myös rikkailla on pään sisäisiä ääniä, jotka sanovat etteivät he ole tarpeeksi hyviä tai tee tarpeeksi. Heidänkin lapsensa sairastuvat ja myös he jakavat saman lopullisen kohtalon, kuin nekin, jotka tienaavat vähemmän.

6. Ulkoisen validaation tarve

Vaikka emme tarvitsisi ulkopuolista hyväksyntää, raha on helpoin ja ilmeisin työkalu, joilla vertaamme itseämme muihin. Validointitarpeet eivät tule täyttymään ennen kuin hyväksymme todellisen menestyksen määritelmän, joka ei perustu ulkopuolisiin tekijöihin.

7. Arjesta nauttiminen

Yksi yleinen teema rikkaiden keskuudessa on se, että he kaipaavat hetkiä, jolloin he aloittivat uransa; ajat olivat vaikeita ja heidän ura vasta alkamassa. Tämä on hyvä muistutus nauttia matkasta, eikä keskittyä pelkkiin virstanpylväisiin tai tuloksiin.

8. He eivät tunnista etuoikeuttaan

Amerikan 13 rikkaimman itse uransa rakentaneita miljardöörejä yhdistää yksi tekijä – he ovat kaikki valkoisia miehiä. Washington Postin mukaan 15,2 prosenttia Amerikassa kaikista valkoisista perheistä on miljonäärejä, kun taas vain 1,9 prosenttia mustista perheistä on miljonäärejä.

Valkoiset miehet kuvailevat menestystään usein sanoilla ”kovaa työtä”, ”uhrauksia”, ”visio” tai ”riski” ja he harvoin tunnistavat etuoikeuttaan, joka on auttanut heitä matkallaan. Etuoikeuden tunnustaminen ei poista menestyksen ansaitsemista, mutta antaa meille mahdollisuuden empatiaan sekä avaa liiketoimintaan ja yhteiskuntaan liittyviä tärkeitä keskusteluja.

Kommentoi
Ylös
>