Oma talous

Valmistaudu työhaastatteluun: kaksi yleisintä kysymystä

Erotut eduksesi työhaastattelussa, kun osoitat että pystyt puhumaan samalla itseluottamuksella heikkouksistasi kuin vahvuuksistasi. Valmistaudu työhaastatteluun pohtimalla etukäteen, mitä vastaat näihin kahteen kysymykseen.

Työhaastattelussa esitettävät kaksi yleisintä kysymystä ovat: ”Mitkä ovat vahvuutesi?” ja ”Mitkä ovat heikkoutesi?” On todennäköistä, että sinulta on kysytty nämä kysymykset jo monta kertaa ja takataskustasi löytyy niihin kenties jo vakiovastaus. Forbes auttaa erottumaan joukosta ja esittää pohtimaan tarkkaan, mitä vastaat näihin kysymyksiin. Kun valmistaudut työhaastatteluun, pohdi uudelleen vastaustasi näihin kahteen kysymykseen.

Mitkä ovat heikkoutesi?

Perinteisin vastaus tähän kysymykseen on löytää itsestään heikkous ja kääntää se vahvuudeksi. Vaikka tässä vastauksessa ei ole sinänsä mitään väärää, et oikeastaan vastaa esitettyyn kysymykseen. Yleensä haastattelijat ja rekrytoijat ovat hyviä selvittämään, onko tämä oikeasti heikkoutesi vai onko se vaan tarina, jonka olet koonnut näyttääksesi hyvältä työhaastattelussa.

Mitä jos vastauksesi olisi oikea heikkoutesi? Osoita hieman nöyryyttä ja haavoittuvuutta ja ole rehellinen. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja riippumatta siitä, kuinka fantastinen tyyppi olet, voimme kaikki löytää itsestämme parantamisen varaa. Kun puhut rehellisesti todellisista heikkouksista tämä osoittaa potentiaaliselle työnantajalle, että pysyt arvioimaan itseäsi aidosti. Osoita, että tunnistat heikot kohdat ja olet valmis kehittämään näitä alueita.

Heikon piirteen olisi hyvä liittyä hakemaasi työpaikkaan, ei siis geneerinen piirre. Tähän voi käyttää avuksi työnkuvausta, jossa listataan työrooliin tarvittavia taitoja tai vaatimuksia. Heikkous voi olla taito tai persoonallisuuspiirre; kuten ekstrovertti tai introvertti. Sinun on hyvä osoittaa, että työstät heikkouttasi parhaillaan ja tuoda esiin, ettei se vaikuta negatiivisesti työpanokseesi. Osoitat samalla, että olet kiinnostunut ja sitoutunut kehittämään uusia taitoja.

Kun puhut heikkoudestasi, esitä asia konkreettisen esimerkin avulla. Kerro esimerkiksi tilanteesta nykyisessä tai entisessä työssäsi, milloin heikkoutesi tuli esiin, miten se vaikutti työntekoon sekä mitä teit parantaaksesi ja oppiaksesi tilanteesta. Tämä osoittaa, että tunnistat heikkoutesi, mutta korostat sitä, ettet anna sen estää sinua. Itse asiassa, haastattelijalle jää vastauksestasi mieleen kasvu ja kehitys, eikä itse heikkous.

Mitkä ovat vahvuutesi?

Vahvuuksista kannattaa puhua itseluottamuksella – ei kuitenkaan ylimielisenä. Vahvuutesi tulisi liittyä myös hakemaasi työrooliin. Paras tapa korostaa vahvuuksiasi on valita taito ja yhdistää se persoonallisuusominaisuuksiin. Voit esimerkiksi puhua viestinnästä ja sinun positiivisesta ja motivoivasta johtajuustyylistä.

Huomioi nämä kolme asiaa:

  • Mitä taitoja haluat korostaa?
  • Mitkä ominaisuudet sinussa korostaa tätä taitoa?
  • Kerro esimerkkitilanne, jossa käytit näitä taitoja.

Esitä selkeästi, mikä vahvuutesi on ja sen jälkeen voit kertoa tilanteesta, missä olet käyttänyt sitä, miten se on auttanut sinua ja miten voisit käyttää vahvuutta hyväksesi potentiaalisessa työroolissa.

Kannattaa myös puhua tiimityöstä, miten miten kommunikoit ryhmässä ja mitä olet oppinut jotain uutta tekemällä yhteistyötä. Tämä osoittaa, että olet tiimipelaaja ja tarinasi on samaistuttavampi. Kun osoitat, että pysyt puhumaan heikkouksistasi samalla luottamuksella kuin vahvuuksistasi, erotut eduksesi haastattelussa.

Lue myös: Suosi näitä sanoja työhaastattelussa.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Bernstein

    25.9.2018 at 16:08

    Heikkoutta on se, että joutuu kilpailemaan siitä, kenellä on eniten heikkouksia.

    Vahvuutta taas se, että uskaltaa kieltäytyä moisesta teatterista.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös