Oma talous

Suosi näitä sanoja työhaastattelussa

Sanavalinnoilla voi olla suuri merkitys työhaastattelussa. Loista haastattelussa käyttämällä näitä sanoja.

Työhaastattelu voi olla pelottava kokemus kokeneellekin hakijalle. Haastattelua ennen kannattaa tehdä taustatyötä yrityksestä, mutta kannattaa myös suunnitella etukäteen, mitä sanoja ja lauseita tulet käyttämään haastattelussa. Emme kiinnitä tarpeeksi huomiota siihen, kuinka suuri merkitys oikeilla sanavalinnoilla on työhaastattelussa. Oikeilla sanavalinnoilla luot itsestäsi pätevän ensivaikutelman. Balance-sivusto paljastaa, miten voit käyttää sanoja hyödyksesi työhaastattelussa.

Kumpi näistä kahdesta vastauksesta tekee mielestäsi paremman vaikutelman: ”Autoin kampanjan ideoinnissa”, vai ”Keksin ideoita, joita käytettiin palkitussa ja onnistuneessa kampanjassa”. Huomaatko eron?

Ensimmäisessä vastauksessa sana ”autoin” on hieman epämääräinen. Haastattelijalle voi jäädä epäselväksi, mikä rooli sinulla oli ideoiden luomisessa. Keksitkö itse pitkän listan ideoita vai osallistuitko vain kokoukseen, jossa ideoitiin kampanjaa ja olit hiljaa kokoajan?

Sanat luovat työhaastattelun aikana mielikuvia sinusta ja kyvyistäsi. Kun harjoittelet seuraavaa työhaastattelua varten, pistä korvan taakse joitain sanoja, jotka antavat sinusta hyvän vaikutelman. Tässä viisi esimerkkiä sanojen käytöstä eri aihepiireittäin, joita voit integroida työhaastatteluun.

1. Vastuu

Työhaastattelussa on hyvä osoittaa, että olet vastuullinen ihminen. Et ole työntekijä, joka vain suorittaa asioita, vaan teet työsi ajoissa ja hyvin. Nämä sanat välittävät vastuuta:

 • Koordinoida
 • Järjestää
 • Suorittaa
 • Tehokas
 • Ajoissa
 • Ylläpitää
 • Tuloksia tuottava
 • Valmistella
 • Vastuullinen
 • Pikkutarkka
 • Vastuussa
 • Tuloshakuinen
 • Ratkaisu
 • Tuki
 • Tiimipelaaja

2. Sanat, jotka heijastavat yrityksen arvoja

Jos haluat osoittaa, että olet todella tehnyt kotiläksysi, käytä haastattelussa sanoja, joilla yritys kuvaa itseään ja arvojaan. Tarkastele yrityksen kielenkäyttöä heidän verkkosivuiltaan, sosiaalisen median sivuilta ja työpaikkailmoituksesta. Voit valita synonyymeja, ettet kuulosta siltä, että olet opetellut sanat ulkoa.

3. Intohimo

Intohimoiset työntekijät voivat edistää yrityksen menestystä odottamattomalla ja myönteisellä tavalla. Käyttämällä näitä sanoja osoitat, että olet todella sitoutunut työntekoon:

 • Innostunut
 • Motivoitunut
 • Kiinnostunut
 • Prioriteetti
 • Rakkaus
 • Voittaa

Miten vastaisit kysymykseen: mikä on sinun intohimosi?

4. Johtajuus

Jos haet esimiehen paikkaa, on erityisen tärkeää käyttää voimakkaita verbejä. Osoita haastattelussa, miten olet johtanut tiimejä ja projekteja ja ota omistajuus niiden tuloksista ja saavutuksista. Käytä sanoja, kuten:

 • Rakentaa
 • Saavuttaa
 • Koordinoida
 • Hankkia
 • Kehittää
 • Neuvotella
 • Oma-aloitteinen
 • Suunnitella
 • Ratkaista
 • Valvoa

5. Ammattikieli

Jokaisella eri alalla on oma ammattisanasto. Tuo esiin, että ammattitermistö tai -slangi on sinulle tuttua. Se on vähän kuin salainen kättely ja antaa sinusta pätevän vaikutelman. Jos et tunne sanastoa, seuraa alan ihmisiä Twitterissä, LinkedInissä ja etsi asiaankuuluvia blogeja ja videoita.

Miten näitä sanoja kannattaa käyttää?

Sinun ei missään nimessä tarvitse opetella ulkoa yllä listattuja sanoja. Listan tarkoitus on saada sinut kiinnittämään huomiota, mitä sanoja ja eritoten verbejä käytät työhaastattelun aikana. Ennen kuin vastaat työhaastattelussa kysymykseen, mieti hetki, mitkä sanavalinnat antaa sinusta mahdollisimman pätevän vaikutelman. Sanoja voi käyttää myös työhakemuksessa.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bernstein

  14.4.2018 at 22:09

  Kaikki tuo ylväs retoriikka kaatuu siihen tosiasiaan, että yrityksellä on vain yksi arvo ja se on se luku, joka jää niinsanotusti ”viivan alle”.

  Viivan alle voi tietenkin jäädä myös pahoja arvoja, mutta ellei sinne jää yhtään mitään, sinne ei voi jäädä mitään hyväkään. Seuraa pahat yyteet eli ovesta lentävät niin hyvät, pahat kuin rumatkin arvot.

  Täytyy muistaa, että yritys on ensisijassa talousyksikkö ja vasta toissijaisesti ja edelleen taloudelle alisteisesti jotain muuta kuten mt arvoteatteria. Vai onko odotettavissa, että käräjäoikeus peruisi maksukyvyttömän yrityksen konkurssin, jos se osoittaisi työntekijöidensä tulleen aina ajoissa ja kimppakyydillä töihin kuten aidot tiimipelaajat sekä intohimoisesti rakastuneen jokaiseen projektiinsa ?

 2. Tymon Padzik

  27.2.2022 at 12:47

  Mitä jos mikään yllä mainituista sanoista ei kuvaa minua?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös