Kasvuosakkeet

Onko Verkkokauppa.com putoava puukko jättiyhtiön puristuksessa vai houkuttelevan halpa kasvuyhtiö?

Verkkokauppa.comin osakkeen markkina-arvosta on sulanut vuodessa jo yli 46 prosenttia. Tärkein syypää yrityksen kurssilaskuun on verkkojätti Amazon.

Verkkokauppa.comin osakkeen markkina-arvosta on sulanut vuodessa jo yli 46 prosenttia. Tärkein syypää yrityksen kurssilaskuun on verkkojätti Amazon.

Tietotekniikan, viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden vähittäismyyjän kuluvan vuoden aikanakin osakekurssi on tipahtanut jo lähes 38 prosenttia.

Yhtiön kurssilaskuun on useita syitä; odotettua heikompi tulosohjeistus, hidastunut kasvu tammi-kesäkuussa ja tietenkin teknojätti Amazonin uhka, listaa Evli aamukatsauksessaan.

Yhtiön ensimmäinen vuosineljännes oli todellakin vaisu.

”Yhtiö on viime kuukausina pääasiallisesti keskittynyt uuden Raision jättimyymälän avaamiseen. Sekä myyntikatetta että käyttökatetta rasitti Raision jättimyymälän valmisteluun ja avaamiseen liittyvät kustannukset. Tukkumyyntiä oli odotetusti ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2018 myös huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten. GfK:n mukaan Verkkokauppa.comin markkinaosuus kasvoi melkein kaikissa tuotealueissa ensimmäisellä vuosineljänneksellä”, Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka totesi viime toukokuussa.

Verkkokauppa.com voittaa markkinaosuuksia

Yhtiö julkisti puolivuotiskatsauksensa 10. päivänä elokuuta. Tammi-kesäkuun aikana liikevaihto kyllä nousi 2,9 prosenttia edellisvuodesta, mutta liikevoitto romahti 4,4 miljoonasta 2,4 miljoonaan. Tuloksesta katosi siis lähes puolet savuna ilmaan.

Porkan mukaan markkinat jatkuivat kireinä kasvaen vain 2,2 prosenttia. Verkkokauppa.com kasvoi kuitenkin markkinoita nopeammin ja voitti markkinaosuutta lähes kaikissa tuotealueissa.

Toisen vuosineljänneksen käyttökatemarginaali jäi vain 0,7 prosenttiin liikevaihdosta. Toimitusjohtajan mukaan käyttökatetta rasitti Raision jättimyymälän avajaisten kustannukset ja alhaisempi myyntikate myynninedistämistoimista johtuen.

Yhtiö odottaa koko vuoden kustannusten pysyvän korkeammalla tasolla uuden jättimyymälän jatkuvien tukipanostusten vuoksi. Yhtiö on edelleen valmis sijoittamaan vielä aggressiivisempaan kampanjointiin varmistaakseen markkinoita nopeamman liikevaihdon kasvun.

Vuoden 2018 jälkimmäiselle vuosipuoliskolle yhtiö odottaa suurempaa liikevaihdon kasvua ja parempaa kannattavuutta, sillä loppuvuoden tukkumyynti odotetaan olevan viime vuoden kaltainen. Raision myymälä ja lisäkampanjointi vauhdittaa liikevaihdon kasvua vuoden jälkimmäisellä vuosipuoliskolla.

Johto uskoo yhtiön onnistuvan edelleen kasvattamaan markkinaosuuttaan yhtiön valitsemilla segmenteillä. Yhtiön vahva tase mahdollistaa edelleen toiminnan laajentamisen strategian mukaisesti. Tulevaisuuden näkymiin kuitenkin kohdistuu epävarmuutta etenkin liittyen makrotalouden tekijöihin.

Mitä tekee jättiyhtiö Amazon?

Sijoittajien mielissä se suurin kysymys Verkkokauppa.comin kannalta on tietenkin Amazonin liikkeet. Markkinoilla odotetaan biljoonan dollarin markkina-arvon haamurajan ylittäneen yhtiön vyöryä Suomen verkkokauppamarkkinoille.

Keväällä ruotsalainen Dagens Industri -lehti laittoi liikkeelle huhun, jonka mukaan Amazon olisi laajentamassa pohjoismaihin. Yhtiön päätavoitteena lienevät Ruotsin markkinat, mutta on täysin mahdollista, että samalla rysäyksellä yhtiö vyöryy myös Suomeen.

Suomen kodintekniikan markkinoilla on jo ilman Amazoniakin erittäin raaka kilpailu, jossa Verkkokauppa.comin kustannusrakenne on antanut sille kilpailuedun.

Inderesin analyytikon Olli Koposen mukaan Amazonin laajentuminen ei automaattisesti tarkoittaisi, sitä että se pystyisi kaappaamaan markkinan. Yhtiö ei tyypillisesti ole ostanut pienempiä toimijoita, vaan se yleensä valtaa markkinaa kaatamalla tehottomia toimijoita, joiden kustannusrakenne ei ole kilpailukykyinen sitä vastaan.

Verkkokauppa.comin kustannusrakenne saattaa siis olla jonkinmoinen suoja Amazonia vastaan.

Verkkokauppa.comin kurssilasku on heijastunut myös 12 kuukautta eteenpäin katsovaan EV/EBIT -kertoimeen, toteaa Evli. Kyseinen arvostuskerroin on etenkin viimeaikaisen kurssilaskun jälkeen pudonnut lähelle yhtiön pörssihistorian alhaisinta tasoa.

”Tämänhetkinen kerroin näyttää historialliseen tasoon nähden houkuttelevalta, jos uskoo että kilpailuympäristössä ei tapahdu merkittäviä muutoksia tulevina vuosina”, Evli toteaa.

Evlin mukaan Amazonin uhka ja siihen liittyvät huhut ovat omiaan ylläpitämään epävarmuutta yhtiön tulevien vuosien kasvu- ja tulosurasta. Siksi on perusteltua, että osakkeen arvostus on historiallista arvostustasoa alempana lisääntyneestä epävarmuudesta johtuen.

Kommentoi
Ylös
>