Oma talous

Verottaja suosii voimakkaasti sähköautoja – verot vain murto-osa dieselautojen veroista

autoilu voimanlähde verot autot verotus talous

Lähde: Valtiovarainministeriö.

Ladattavien hybridiautojen ja täyssähköautojen verotus ovat huomattavasti alhaisemmat kuin diesel- ja bensa-autojen.

Lähes joka kuudes suunnittelee siirtyvänsä käyttämään vaihtoehtoisilla käyttövoimilla kulkevaa autoa seuraavan viiden vuoden aikana, selvisi Trafin teettämästä kansalaiskyselystä.

Ladattava hybridiauto on kiinnostavin vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivista ajoneuvoista ja täyssähköauto koettiin toiseksi kiinnostavimmaksi.

Vastaajien kiinnostusta sähköautoihin lisäisivät ennen kaikkea sähköauton hankintahinnan mahdollinen tippuminen, ympäristöystävällisyys sekä akun lataamisen mahdollisuus kotona ja työpaikalla. Naiset ja yli 65-vuotiaat vastaajat nostivat sähköautojen ympäristöystävällisyyden tärkeimmäksi kiinnostavuutta lisääväksi tekijäksi. Sähköautojen kiinnostavuutta vähentää puolestaan sähköautojen korkea hankintahinta, akun keston rajallisuus sekä latauspisteiden vähyys.

Lähes 80 prosenttia vastaajista uskoo, että lataus- ja tankkauspistepaikkamäärän merkittävä kasvattaminen (79 %) sekä ajoneuvojen hankintahinnan merkittävä aleneminen (78 %) lisäävät kiinnostusta vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivia ajoneuvoja kohtaan. Sen sijaan ilmaiset liityntäpysäköintipaikat joukkoliikenteen solmukohdissa sekä oikeus käyttää joukkoliikennekaistoja olivat tekijöitä, joiden ei pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta koettu lisäävän näiden autojen vetovoimaa.

Myös verottaja yrittää lisätä autoilijoiden mielenkiintoa vaihtoehtoisten käyttövoimanlähteiden autoja kohtaan.

Fellow Finance - sijoittaminen tuottavasti ja ilmaiseksi rajatulla riskillä

  • Vertaislainat ja yrityslainat tarjoavat sijoittajalle korkeaa korkotuottoa
  • Keskimääräinen vuotuinen korkotuotto on ollut 10% huomioiden luottotappiot

Lue lisää

Valtiovarainministeriön taulukko (ks. yllä) kertoo yleisellä tasolla verotuksen toimivuudesta ja miten se verottaa eri käyttövoimia. Kovimmin verottaja kohtelee diesel-autoja, joiden kokonaisverotuksesta autovero on merkittävin. Diesel-autoissa kokonaisverotusta nostaa myös ajoneuvovero.

Maakaasulla, biokaasulla ja sähköllä toimivat autot selviävät selvästi alhaisemmilla veroilla. Täyssähköauton verot yhteensä ovat alle 4000 euroa 10 vuoden aikana, eli alle neljäsosa diesel-autojen veroista.

Vertailu on tehty 30 000 euron hintaisella autolla siksi, että se havainnollistaa verotuksen rakennetta ja käyttövoimien välisiä eroja verotuksen kannalta mahdollisimman selkeästi. Luvut ovat suuntaa-antavia. CO2-päästötiedot ovat elokuulta 2016 paitsi flexfuelin arvo, joka on simuloitu.

Taulukko perustuu vuoden 2017 verotukseen ja siihen, miten verotus kohtelisi nykyisen verotuksen mukaisesti yleisellä tasolla tarkasteltuna eri käyttövoimia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Toisin sanoen taulukko ei kerro siitä, että tulossa olisi esimerkiksi lisäveroja.

Sähköautojen suosion kasvu näkyy myös ensirekisteröinneissä.

Tammi-kesäkuun aikana ensirekisteröitiin uusia ladattavia bensiinihybridejä 2 794 kappaletta. Määrä on suurempi kuin koko viime vuoden aikana, jolloin ladattavia bensahybridejä ensirekisteröitiin 2 401 autoa. Sama pätee uusiin kaasuautoihin, joita ensirekisteröitiin alkuvuoden aikana 745 kappaletta, kun koko viime vuoden ajalta tilastoitiin 433 uutta kaasuautoa.

Sähköautojen ensirekisteröinti oli puolestaan alkuvuonna maltillisemmassa kasvussa edellisvuoteen verrattuna. Uusia sähköautoja ensirekisteröitiin 352 kesäkuun loppuun mennessä, mikä on vain hieman enemmän viime vuoden alkupuoliskoon (272 kpl) verrattuna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös