Asunnot ja kiinteistöt

HS: Osakkaiden riita johti taloyhtiön konkurssiin

Taloyhtiö asetettiin konkurssiin Helsingissä. Helsingin Sanomien mukaan paritalon osakkaiden riita äityi niin pitkälle, että raha-asiatkin menivät solmuun.

Taloyhtiökin voi mennä konkurssiin, tosin se on tähän asti ollut Suomessa harvinaista. Nyt kuitenkin Helsingin Tapaninkylässä sijaitseva taloyhtiö on asetettu konkurssiin. Aiheesta kertoo Helsingin Sanomat.

Konkurssi johtuu paritalon osakkaiden välisestä riidasta, josta on annettu tuomio Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tänä vuonna. Riidan vuoksi taloyhtiön taloudellinen tilanne oli vuosia erittäin sekava, eikä taloyhtiön tilillä ollut katetta laskujen maksamiseen.

Vuonna 2012 kaksi pariskuntaa olivat yhdessä kuuluneet taloyhtiön hallitukseen. Pariskuntien välille syntyi riita, jota puitiin oikeudessa. Käräjäoikeus määräsi taloyhtiön maksamaan toisen pariskunnan oikeudenkäyntikulut.

Syyskuussa yhtiö haettiin konkurssiin maksamattomien lakimiehen palkkioiden vuoksi.

Helsingin Sanomien mukaan osakkaiden välisistä riidoista johtuvat konkurssit ovat harvinaisia. Yleensä konkurssi on monen ikävän yhteensattuman tulos. Esimerkiksi lukuisat peräkkäiset remontit saattavat muodostaa taloyhtiölle kestämättömän taakan. Pienissä taloyhtiöissä yksittäisen osakkaan talousvaikeudet saattavat kaataa koko taloyhtiön.

Kuten yritystenkin konkursseissa on taloyhtiön konkurssissa kyse siitä, että taloyhtiön velat ylittävät yhtiön maksukyvyn.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua taloyhtiölainojen suosion kasvusta, jotka saattavat lisätä taloyhtiön konkurssiriskiä. Yhtiölaina on taloyhtiön yhteinen laina, josta kaikki taloyhtiön osakkaat vastaavat yhteisesti.

Tästä johtuen taloyhtiölainojen ongelmaksi voi muodostua se, että asunnonomistaja ei kykene maksamaan taloyhtiölainansa lyhennyksiä. Tällöin muut osakkaat joutuvat maksamaan hänenkin osuutensa. Yhtiölainoissa pankki ei pysty tarkastelemaan asiakkaan maksukykyä ja riskejä yhtä tarkkaan kuin kotitalouksille myönnetyissä lainoissa.

Kommentoi
Ylös
>