Asunnot ja kiinteistöt

HS: Osakkaiden riita johti taloyhtiön konkurssiin

Taloyhtiö asetettiin konkurssiin Helsingissä. Helsingin Sanomien mukaan paritalon osakkaiden riita äityi niin pitkälle, että raha-asiatkin menivät solmuun.

Taloyhtiökin voi mennä konkurssiin, tosin se on tähän asti ollut Suomessa harvinaista. Nyt kuitenkin Helsingin Tapaninkylässä sijaitseva taloyhtiö on asetettu konkurssiin. Aiheesta kertoo Helsingin Sanomat.

Konkurssi johtuu paritalon osakkaiden välisestä riidasta, josta on annettu tuomio Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tänä vuonna. Riidan vuoksi taloyhtiön taloudellinen tilanne oli vuosia erittäin sekava, eikä taloyhtiön tilillä ollut katetta laskujen maksamiseen.

Vuonna 2012 kaksi pariskuntaa olivat yhdessä kuuluneet taloyhtiön hallitukseen. Pariskuntien välille syntyi riita, jota puitiin oikeudessa. Käräjäoikeus määräsi taloyhtiön maksamaan toisen pariskunnan oikeudenkäyntikulut.

Syyskuussa yhtiö haettiin konkurssiin maksamattomien lakimiehen palkkioiden vuoksi.

Helsingin Sanomien mukaan osakkaiden välisistä riidoista johtuvat konkurssit ovat harvinaisia. Yleensä konkurssi on monen ikävän yhteensattuman tulos. Esimerkiksi lukuisat peräkkäiset remontit saattavat muodostaa taloyhtiölle kestämättömän taakan. Pienissä taloyhtiöissä yksittäisen osakkaan talousvaikeudet saattavat kaataa koko taloyhtiön.

Kuten yritystenkin konkursseissa on taloyhtiön konkurssissa kyse siitä, että taloyhtiön velat ylittävät yhtiön maksukyvyn.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua taloyhtiölainojen suosion kasvusta, jotka saattavat lisätä taloyhtiön konkurssiriskiä. Yhtiölaina on taloyhtiön yhteinen laina, josta kaikki taloyhtiön osakkaat vastaavat yhteisesti.

Tästä johtuen taloyhtiölainojen ongelmaksi voi muodostua se, että asunnonomistaja ei kykene maksamaan taloyhtiölainansa lyhennyksiä. Tällöin muut osakkaat joutuvat maksamaan hänenkin osuutensa. Yhtiölainoissa pankki ei pysty tarkastelemaan asiakkaan maksukykyä ja riskejä yhtä tarkkaan kuin kotitalouksille myönnetyissä lainoissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös