Oma talous

Monen suomalaisen talous ei kestä alle sadan euron tulojen tippumista

LähiTapiolan kyselytutkimuksen mukaan moni suomalainen ajautuisi taloudellisiin vaikeuksiin, mikäli heidän kuukausitulonsa tipahtaisivat yhtään nykyisestä.

Suomalaisten oman talouden ylläpito on retuperällä. Asia selviää LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselytutkimuksesta, jonka teetti Kantar TNS elo-syyskuussa 2018.  Kyselytutkimuksessa oli mukana 1052 vastaajaa.

Tutkimuksen mukaan peräti joka kolmannen suomalaisen talous ei kestäisi alle sadan euron notkahdusta kuukausituloissa. Jopa näin pienet pudotukset tuloissa ajaisivat monet taloudet ahdinkoon.

Eniten ongelmissa olisivat vähiten tienaavat. Lähes 60 prosenttia alle 20 000 euroa vuodessa tienaavista henkilöistä kokevat tulojen putoamisen aiheuttavan heille ongelmia. Monen kyselyyn vastanneen henkilön talous ei kestäisi oikeastaan minkäänlaista tulojen heikentymistä.

Hieman yllättäen ongelma ei koske vain pienituloisia suomalaisia. Myös 35 000–50 000 euroa vuodessa tienaavista vastaajista joka neljännen mukaan alle sadan euron lovi kuukausittaisissa tuloissa saattaisi myös heidät taloudellisiin ongelmiin.

Kyselyyn vastanneista yli puolet kertoi säästävänsä ainakin pankkitilille. Toiseksi suosituin säästömuoto oli oma asunto, ja kolmanneksi suosituin rahastosäästäminen.

Samainen kyselytutkimus paljasti myös mistä suomalaiset tarpeen tullen ovat valmiita tinkimään. Eniten vastauksia keräsi ulkona syöminen, josta lähes 60 prosenttia olisi valmis tinkimään. Hieman alle puolet kyselyyn vastanneista olisi valmis tinkimään erilaisista viihdepalveluista, kuten Spotify ja Netflix. Kolmanneksi eniten suomalaiset olisivat valmiita vähentämään matkailua.

Sen sijaan suomalaiset eivät halua tinkiä asumisesta. Vain seitsemän prosenttia vastaajista olisi ollut valmis vähentämään asumiskulujaan. Seuraavaksi vähiten tingittäisiin perheen harrastuksista, läheisten auttamisesta sekä vakuutuksista. Näistä oli valmis luopumaan noin 15 prosenttia vastaajista.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös